Leállt az Országos Levéltár költöztetése

-

Az új helyen páramentesítő készülékekre és ipari ventilátorokra van szükség. Az iratanyag nem károsodott.


A befogadó raktárak magas páratartalma miatt leállították az Országos Levéltár iratanyagának elszállítását. A Szentháromság téri épületben őrzött iratanyag elszállítását június elsején kezdték, mert a kormány döntése szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium költözik az 1906-ban az akkori Pénzügyminisztérium számára emelt eklektikus palotába. A levéltár iratanyaga a Daróczi út 3. szám alatti ingatlanban kap új helyet.

A költözés megkezdése után négy nappal a páratartalom megemelkedését észlelték a befogadó raktárakban, ezért rendszeres ellenőrzést rendelt el. A mérések alapján döntöttek az iratanyag átrendezéséről, valamint a páramentesítő készülékek és ipari ventilátorok beállításáról is. A súlyos esőzések miatt a páratartalmat kizárólag az iratokat tartalmazó raktári helyeken sikerült a megengedett értékek között tartani. Ekkora az összesen 18 iratfolyó-kilométerre rugó anyag mindössze harminchatod részét, 500 iratfolyómétert szállították a Daróczi útra.

A kedvezőtlen körülmények miatt a költözést felfüggesztették, folytatásra akkor van lehetőség, ha az újonnan kialakított raktárak páratartalma megfelelő értékeket mutat. Az iratanyagot nem érte károsodás, és sincs veszélynek kitéve.