Leállt az iráni urándúsító centrifugák leszerelése

-

Irán leállította az urándúsító centrifugák leszerelését két nukleáris létesítményében, miután konzervatív törvényhozók egy csoportja levélben tiltakozott a folyamat szerintük túlzott gyorsasága ellen.


A teheráni kormány az előző héten még azt jelentette be, hogy a nagyhatalmakkal nyáron kötött atomalku értelmében megkezdte a nem működő centrifugák leszerelését az urándúsításra képes natanzi és fordói létesítményben.

"A (leszerelési) folyamat egy figyelmeztetéssel leállt" - mondta Ali Samhani, az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára az ISNA hírügynökségnek. Azt nem tudni, hogy a tisztségviselő mit értett az alatt, hogy "figyelmeztetéssel". Alireza Zakani, a parlament illetékes bizottságának vezetője viszont azt közölte, hogy a folyamat azután állt le Fordóban, hogy konzervatív képviselők tiltakozó levelet írtak Haszan Róháni elnöknek. A keményvonalas iráni politikusok az utóbbi időben többször is világossá tették, hogy továbbra is ellenzik az Irán atomprogramjáról Teherán és a nagyhatalmak között létrejött megállapodást, amellyel szerintük az ország behódolt a Nyugatnak.

A húsz konzervatív törvényhozó által jegyzett levélben azt írták, hogy a centrifugák leszerelése nem felel meg Ali Hamenei ajatolláh utasításainak. Az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetője korábban kijelentette, hogy hazája addig nem mond le dúsítotturán-készletéről, amíg nem rendezték az ország atomprogramjának esetleges katonai dimenziójával kapcsolatos állításokat. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) előreláthatóan decemberben készül el az erről szóló jelentésével.

Irán és a hatok (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) július 14-én Bécsben kötötték meg a Teherán atomprogramjáról szóló egyezményt. A megállapodás célja annak szavatolása, hogy Irán nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál, amiért cserébe a nemzetközi közösség a perzsa állam elleni szankciók fokozatos feloldását vállalja. Teherán az atomalku értelmében korlátozza nukleáris tevékenységét, így egyebek között tíz éven belül a jelenlegi 19 ezerről nagyjából 6 ezerre csökkenti az urándúsításhoz használatos centrifugái számát.