Leállt az egyes blokk Pakson

Fotó: MTI Zrt.Fotószerkesztőség / Koszticsák Szilárd

-

A tervek szerint péntek délben indítják újra a reaktort.


Irányítástechnikai hiba miatt leállt a Paksi Atomerőmű első reaktora. Ugyanezt a reaktort két hete generátorhiba miatt kellett üzemen kívül helyezni.

Az Országos Atomenergia-hivatal szerint a technikai zavar nem okoz biztonsági fenyegetettséget .

Kovács Antal, az atomerőmű kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy a reaktor várhatóan péntek déltől ismét termel.

A négy reaktor több mint 50 százalékát termeli az ország villamosenergia-ellátásának.


A Párbeszéd Magyarország szerint komoly kételyeket vet fel a rendszer megbízhatósága, hiszen két hét alatt kétszer kellett leállítani az egyes blokkot, annak ellenére, hogy a közelmúltban felülvizsgálaton és modernizáción esett át. A párt szerint kiszolgáltatottá teszi az országot, ha az áramellátás nagyja egyetlen létesítményből érkezik.

A Paksi Atomerőművel és a tervezett bővítéssel kapcsolatos aggályokat az is erősíti, hogy a Roszatom uniós tiltólistára kerülhet, mivel az orosz agresszió áldozatául esett Krím félszigeten nyert el megbízásokat. Az EU szankciós előírásai szerint emiatt Európában nem juthat legálisan megrendelésekhez az orosz állami cég.

A PM szerint Magyarország jövőjét egy decentralizált, a megújuló energiaforrások elvén működő energiarendszerre kellene építeni. Olyanra, amilyet Jávor Benedek a Zöld Magyarország Energia Útitervben bemutatott.