Leállt a világméretű kibertámadást okozó vírus terjedése

Fotó: Cultura Creative / Rafe Swan

-

Úgy tűnik, egy programozó megtalálta az ellenszert.


Kifulladt a pénteken kezdődött, zsarolóvírus okozta támadássorozat. A terjedését egy brit kiberbiztonsági szakember állította le: 10 dollárért regisztrálta próbaképpen a szokatlanul hosszú, 45 karakterből álló értelmetlen domaint, amelyet – mint kiderült – a vírus kódjába épített be a számítógépes kalóz, hogy szükség esetén le tudja állítani.

„Csak azt tudom következtetésképpen hozzátenni, hogy véletlenül leállítottam a nemzetközi kibertámadást" – üzente a MalvareTech néven jelentkező programozó, akit "akaratlan hősnek" nevezett a The Guardian. A támadás száz országot érintett

A domain regisztrálása után a vírus terjedése gyakorlatilag leállt, de felbukkanhatnak más kiiktató kóddal ellátott vírusok. Az idő előrehaladtával egyre újabb és újabb részletek derülnek ki arról, hogy milyen károkat okozott eddig a világméretű kibertámadás, ráadásul hétvége lévén sok cég csak hétfőn fog ráébredni arra, hogy gondok vannak az informatikai rendszerével, ahol ugyanis már beépült a vírus, ott a brit programozó ötlete már nem segít.

Amber Rudd brit belügyminiszter szerint egyelőre nem tudják, honnan indult a támadás. Szerinte több kérdés vár tisztázásra, például az, hogy egyes régiók miért érintettek nagyobb mértékben a többieknél, és vajon ez az ártalmas program természetének tudható be vagy a különböző IT-technológiáknak.

Több ázsiai országban, így Kínában, Dél-Koreában, Vietnamban és Indonéziában ugyancsak egyes kórházak, iskolák, egyetemek és tanintézetek számítógépes rendszereibe férkőzött be a vírus. Érintettek a spanyol, a portugál és az argentin távközlési cégek is. Brazíliában több állami intézmény munkájában fennakadások voltak, így a szociális ellátó rendszer működésében is.