Leállt a tüdőszűrés, műtéteket halasztanak el a hőség miatt

Fotó: MTI Zrt.Fotószerkesztőség / Máthé Zoltán

-

A hetek óta tartó kánikula nem csak a kórházak betegeit, a műszereiket is megviseli.


A Magyar Nemzet azt írta, a nagy melegben a Szent János Kórház több gépe is elromlott, mind a műtőkben, mind az intenzív osztályon. Eddig 2,3 millió forintot költöttek a javításukra.


A hőség a kórházak dolgozóit, és a betegeket is megviseli, hiszen a legtöbb kórteremben és a járóbeteg-ellátásban nincsen légkondicionáló. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke a lapnak úgy nyilatkozott:a hőség okozta fokozott igénybevétel miatt előfordulhat, hogy bizonyos tervezett beavatkozásokat szeptemberre halasztanak el, és az érintettek türelmét és megértését kérik.

Légkondicionáló híján a fekvőbetegeket máshogy próbálják hűteni. A lapnak a Szent János Kórház felsorolta őket:
  • sötétítő függöny,
  • a betegeket többször mosdatják,
  • nedves törülközőt adnak nekik,
  • több ásványvizet és hideg teát rendelnek.
A kórház arról is tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy több beteg nincs a forróság miatt, de az idősebb pácienseik állapota romlik ilyenkor.

Az idősek, lázas betegek és a kisgyerekek fokozott veszélynek vannak kitéve egy-egy ilyen hőhullám alatt, és leginkább a krónikus betegségekben (hipertónia, krónikus vese- és májbetegség, cukorbetegség stb.) szenvedőket viseli meg a nagy meleg. Gyakoribb a láz, a fertőzés és a vérnyomás-emelkedés is ilyen hőségben – emlékeztetett a lap.