Leállt a Taxify Londonban

-

Az Uber ellenfele csak néhány napig működhetett. A cég fellebbezni fog.


A londoni tömegközlekedést irányító városházi szervezet, a Transport for London (TfL) visszavonta a Taxify működési engedélyét, "biztonsági aggályokra" hivatkozva – írja Financial Times. A cég vitatja az intézkedés jogosságát, mivel minden biztonsági szabálynak eleget tesz, és fellebbez a döntése ellen.

A TfL szerint a Taxify egy leányvállalatán keresztül akart taxiszolgáltatást nyújtani, e vállalkozásnak viszont erre nem volt engedélye. Markus Villig alapítója és vezérigazgató szerint a Taxify egy olyan taxiszolgáltató céget vett meg, amelynek volt londoni taxiengedélye, és a ezt is megvásárolta.

A négy éve Észtországban alakult, Magyarországon is jelen lévő Taxify a City Drive Services cégen keresztül alig három napja kezdte működését Londonban, azzal a nem titkolt céllal, hogy piacot hódítson el a hozzá hasonlóan mobiltelefonos alkalmazásra épülő amerikai Ubertől, amely 2012 óta működik Londonban és más brit nagyvárosokban. A Taxify a TfL tiltó döntéséig háromezer sofőrt alkalmazott Nagy-Britanniában. Az Ubernek 40 ezer sofőrje van.

A TfL szeptemberben dönt arról is, hogy meghosszabbítja-e újabb öt évre az Uber londoni taxiszolgáltatási engedélyét. A városházi hatóság döntéséhez figyelembe veszi a Scotland Yardtól kapott tájékoztatást, amely aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, ahogy a cég az utasok elleni szexuális támadásokról és egyéb erőszakos cselekményekről szóló bejelentéseket kezeli.

Londonban több nagyszabású taxistüntetés is volt az Uber ellen. A 25 ezer londoni taxist képviselő szakmai szervezetek tisztességtelen versennyel vádolják az Ubert, szerintük a cég sofőrjei a hagyományos taxik vezetőire vonatkozó rendkívül szigorú előírások betartása nélkül szolgáltatnak.

A londoni városháza korábban több lehetőséget is fontolóra vett az Uber korlátozására, egyebek mellett azt, hogy a mobiltelefonos alkalmazáson keresztül leadott rendelés után az ügyfélhez legközelebb tartózkodó Uber-sofőrnek legalább öt percet várakoznia kellett volna, mielőtt az utast felveszi. Boris Johnson, London előző polgármestere, jelenlegi külügyminiszter az elképzeléseket annak idején életképtelennek minősítette és elvetette.