Leállnak az ENSZ segélyszállítmányai Szíriában

-

Még vizsgálják, hogy hétfőn ki bombázta le a segélyszállító konvojt Aleppó környékén.


Az ENSZ minden segélyszállítmányát leállítja Szíriában – közölte a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA). Hétfőn az egyik konvojt Aleppó környékén lebombázták. „Pillanatnyilag nincs pontos elképzelésünk arról, mi történt, de az a döntés született, hogy egyelőre szünetelnek a konvojok humanitárius műveletei” – mondta Jens Laerke, az OCHA szóvivője.

Az ENSZ Törökországból érkező teherautóit a szíriai Vörös Félhold egyik központjánál érte támadás Urm al-Kubránál, ahova 78 ezer ember számára vitt élelmiszert és egészségügyi felszerelést. A Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) kedden azt közölte, hogy a légitámadásban nagyjából 20 civil és a Vörös Félhold helyi vezetője vesztette életét. Benoit Carpentier, az IFRC egyik szóvivője szerint a konvoj 31 teherautójából 18 megrongálódott, és a segélyszállítmány nagy része megsemmisült. A támadás – amelynek végrehajtójáról nincsenek információk – érintette a Vörös Félhold Urm al-Kubra-i raktárát is.


Az orosz drón nem látott semmit

Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője szerint nem az orosz és nem is a szíriai légierő mért csapást a segélykonvojra. „Megvizsgáltuk a videofelvételeket, amelyeken nem leltük nyomát annak, hogy a konvojt valamilyen típusú lőszerrel találták volna el. Nem láttunk bombatölcséreket, a járműveken pedig a robbanás keltette nyomóhullám nyomait. Minden, amit a felvételen látni lehet, az egy tűz közvetlen eredménye” – mondta Konasenkov.

Szerinte a járműoszlopot orosz megfigyelő drónok kísérték Aleppóig, és addig minden rendben zajlott. Az út további részét azonban már nem figyelték meg drónokkal. „A konvoj további sorsáról csak azok a fegyveresek tudhatnak, akik a térséget ellenőrzik.” A tűz a dzsihadista Fatah as-Sam Front (volt an-Núszra Front) offenzívájával egy időben keletkezett – mondta a vezérőrnagy.


Ijesztő fordulópont

Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke szerint a légicsapás a nemzetközi jog egyértelmű megsértése volt, ami elfogadhatatlan, és súlyosan akadályozhatja a humanitárius munkát Szíriában. Az ICRC elhalasztja egy olyan segélykonvoja indítását, amely négy ostromlott szíriai város lakóinak nyújtott volna segítséget. Aleppó kormányzóságban a Vörös Félhold is bejelentette, hogy a légicsapás miatti tiltakozásként három napra felfüggesztik a segélyezést.

A World Vision nevű nemzetközi segélyszervezet szerint „ez a halálos támadás ijesztő fordulópontot jelent ebben a konfliktusban – és rendkívül szörnyű fejlemény a segélyszállítmányokra váró több ezer gyerek és családjuk számára. Ezenkívül a történtek aggasztóak minden olyan szervezet szempontjából, amelyek Szíriában segítséget nyújtanak”.

Az IFRC szerint a több mint öt éve tartó szíriai polgárháborúban a Vörös Félhold 54 munkatársa és önkéntese vesztette életét munkavégzés közben.