Leállította a méregdrága M4-es építését a kormány

-

Brüsszelben is kiverte a biztosítékot a kilométerenként négymilliárdért épített autópálya-szakasz, ezért nem finanszírozzák. A kormány nem ért egyet a kartellgyanúval, de leállíttatta a z építkezést.


Leállíttatták az építkezést az M4-es autópálya kartellgyanúval érintett szakaszán

Lázár János és Seszták Miklós miniszterek utasítást adtak, hogy azonnali hatállyal állítsák le az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának építését – jelentette be kedden Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős államtitkára kedden. Lázár az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszterként, Seszták pedig mint a közlekedésért felelős miniszter utasította a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. vezérigazgatóját az építkezés azonnali felfüggesztésére.

Az ok az Európai Bizottság által felvetett gyanú, miszerint a kivitelező cégek kartellmegállapodást kötöttek, ami ellentétes az uniós joggal – mondta az államtitkár. Az Index múlt héten számolt be arról hogy Az Európai Bizottság szerint a három részre osztott szakasz mindegyikén elképesztően eltúlozták az építési költségeket – kilométerenként mintegy négymilliárd forintba kerülne a megépítése –, olyannyira, hogy ezt már nem finanszírozzák a 2014-2020-as uniós programjaiból.

A kormány nem ért egyet az Európai Bizottsággal, és amíg nem bizonyosodik be a gyanú, addig „nem tör pálcát senki fölött" – mondta Csepreghy –, de szeretné teljes körűen kivizsgálni a gyanút, hiszen közpénzből megvalósuló projektről van szó.