Leállítják a vonatközlekedést Svédország és Dánia közt

-

Egy új svéd jogszabály szerint minden utas csak fényképes igazolvánnyal utazhat. A vasúttársaság szerint viszont ezt képtelenség ellenőrizni, januártól inkább nem közlekednek.


A svéd állami vasúttársaság (SJ) bejelentette hétfőn, hogy január 4-től ideiglenesen leállítja a személyszállítást Dánia és Svédország között, mivel képtelen eleget tenni az utasok ellenőrzését előíró kormányzati rendelkezésnek, amely a menekültáradat megfékezését célozza. A vállalat közleménye szerint a vasúttársaság járatai a svédországi Malmö és Koppenhága, illetve a kastrupi repülőtér között nem közlekednek majd.

A svéd parlament, a Riksdag múlt csütörtökön döntött arról, hogy a kormány január 4-től az utasok személyi okmányának ellenőrzésére kötelezheti egy legfeljebb hat hónapos időtartam erejéig az Öresund tengerszoroson át közlekedő buszok, vonatok és kompok munkatársait. A svéd kormány előterjesztését 175 szavazattal fogadták el 39 ellenében. Az új szabályozás értelmében megbüntetik azokat a vállalatokat, amelyek fényképes igazolvány nélkül szállítanak utasokat Svédországba.

Dánia előzőleg óva intette Svédországot az intézkedéstől, mondván, hogy annak súlyos következményei lesznek annak a több ezer dánnak és svédnek az életére, akik nap mint nap ingáznak a két ország között.

Monica Berglund, az SJ szóvivője az SVT svéd közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy egy gyorsvonatról van szó, és nincs elég idő a személyi okmányok ellenőrzésére. A társaság közölte, hogy addig nem indítja újra járatait, amíg nem találnak a problémára egy működőképes megoldást.

A két ország között vasúti összeköttetést biztosító másik társaság, az Öresundstag ellenben közölte, hogy január 4. után is működteti járatait, de az utasok személyazonosságának ellenőrzése miatt késésekre lehet majd számítani.