Mire értesültünk, hogy leállt egy blokk Pakson, már újra is indult

Fotó: MTI / H. SzabÛ S·ndor

-

Egész hétvégén nem működött a 2. blokk egy apró hiba miatt, amely a nemzetközi biztonsági skála szerint még csak eseménynek sem minősült.


A problémát az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) beszámolója szerint egy elektronikus alkatrész meghibásodása okozta október 24-én 17 óra 11 perckor. A leállást, majd az újraindulás tényét egyébként a Világgazdaság szúrta ki, az erőmű és az OAH ezeket csak a saját – ezek szerint nem túl olvasott – honlapjaikon kommunikálták, az eseményekről a távirati iroda sem adott hírt.

A Paksi Atomerőmű beszámolója szerint az esemény a másik három blokk működését nem befolyásolta. Az OAH pedig arról ír a honlapján, hogy a biztonsági rendszerek megfelelően működtek, a blokk biztonsága mind a leállás alatt, mind azt követően biztosítva volt, környezeti kibocsátás nem történt. Az esemény a Nemzetközi Eseményskála szerint „skála alatti”, azaz „INES 0” minősítést kapott.

A Paksi Atomerőmű 2. blokkja végül október 26-án 5.31-től ismét névleges teljesítményen üzemel, így jelenleg az erőmű mind a négy blokkja működik.