Le Pen pártja alulmaradt a francia helyhatósági választásokon

Fotó: AFP / JEAN-FRANCOIS MONIER

-

Az első becslések szerint a szavazatok 32 százalékával a jobbközép Népi Mozgalom Uniója végzett az élen a francia helyhatósági választások első fordulójában.


A kormányzó Szocialista Párt (PS) egyes előrejelzések szerint a szavazatok 25 százalékát szerezhette meg, míg a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) 24 százalékot ért el. Más becslések az FN-t teszik a második helyre.

A mintegy 43 millió választópolgárnak 52 százaléka vonult az urnákhoz, hogy a 101 megyei tanács tagjait megválassza hat évre. A francia megyék közül jelenleg 61-ban a baloldal van többségben, a többi 40-et a jobboldal irányítja. A választások második fordulóját jövő vasárnap tartják.

A voksolás eredménye nem tekinthető egyértelműen a szélsőjobboldal vereségének. A párt sikerrel megtöbbszörözte képviselőinek számát a megyei tanácsokban, tovább növelte országos beágyazottságát, miután a tavaly márciusi önkormányzati választásokon tizenegy polgármesteri helyet is elnyert.

„A Nemzeti Front nem vált a legerősebb francia politikai erővé” – üdvözölte a becsült eredményeket Manuel Valls miniszterelnök. Arra kérte a választókat, akadályozzák meg a szélsőjobboldal előretörését a jövő vasárnapi második fordulóban:„Arra kérek mindenkit, hogy foglaljon állást egyértelműen és szavazzon a baloldali vagy a jobboldali köztársasági jelöltekre, amikor azok egyedül kerülnek szembe a szélsőjobboldallal. Minden köztársaságpártinak szembe kell néznie a felelősségével”.