Le Pen az év végéig várna az EU-referendummal

Fotó: MTI/EPA / OLIVIER HOSLET

-

Marine Le Pen megválasztása esetén megvárná az olasz és a német választások eredményét, és csak ezek után rendezne népszavazást az EU-tagságról.


Konkrét tervekkel állt elő a megválasztása utáni időszakról Marine Le Pen egy keddi tévéműsorban. Az elnökjelölt a következő fél évben Brüsszellel tárgyalna a nemzeti jogkörök visszaszerzéséről, aztán a német és az olasz parlamenti választások után mindenképpen népszavazást írna ki az EU-tagságról, és a frank visszaállításáról.

Az olasz választások idejét egyelőre még nem tűzték ki, de legkésőbb jövő év elején megtartják. Le Pen azzal indokolta a döntését, hogy a kilépésről a frissen megválasztott német és olasz vezetővel is tárgyalásokat folytathasson, viszont bárki is nyer, a referendumot mindenképp szeretné megtartani.


Az április 23-ai francia elnökválasztás két esélyese, Emmanuel Macron és Marine Le Pen fej-fej mellett halad a közvélemény-kutatások szerint. Ami a régiónkénti felméréseket illeti, nagyok az eltérések: a Marseillet és Nizzát is magába foglaló Cote d’Azur régióban Le Pennek kétszer annyi támogatója van, mint Macronnak, míg Bretagne tartományban Macron emelkedik ki 30% feletti szavazótáborával.