Le Pen beszédének legfőbb gondolatait Fillontól lopta

Fotó: AFP / FREDERICK FLORIN

-

A Nemzeti Front szerint a plágium tudatos döntés volt, hogy megmutassa: az összefogás jelöltje, nem csak egy párté.


Az öt nap múlva esedékes francia elnökválasztás egyik jelöltje, Marine Le Pen plagizálta május 1-jén elmondott kampánybeszédét: a nemzeti identitásról szóló részeket szó szerint átvette az első fordulóban alulmaradt Francois Fillon konzervatív jelölt 2 hete elmondott beszédéből.

A radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltjének hétfői beszédéről és Fillon április 15-i nagygyűléséről hétfőn este jelent meg egy másfél perces felvétel a Twitteren. Ebből kiderült, hogy Le Pen szó szerint azt mondta el a nemzeti identitásról, amit korábban Fillon. Azóta további, szó szerint egyező részletek is felkerültek az internetre a két beszédből.

Fillon a kampányban Franciaország földrajzát dicsérte, "a földi határait, először is a Pireneusokat, amelyek körbefogják Franciaországot abban a hatalmas együttesben, amely a spanyol és a latin világ. Ott van határ az Alpok felé, Olaszország felé, amely a nővérünk, és azon túl Közép-Európa, a Balkán és Kelet-Európa felé". Le Pen hétfőn ugyanezekkel a gondolatokkal indította a Franciaország nagyságáról szóló fejtegetését, majd a francia nyelvről is ugyanazt mondta el, mint Fillon két hete.

"Ha megtanulják a nyelvünket, néha nehezen, Argentínában vagy Lengyelországban, ha várólisták vannak a sanghaji, tokiói, mexikói Alliance Francaise-ben vagy a rabati és római francia gimnáziumban, ha Párizs a világ első számú célpontja, ez azért van, mert Franciaország nem egyszerűen egy ipari, mezőgazdasági és katonai nagyhatalom" – idézte hétfőn Le Pen ellenfele gondolatait.

A két elnökjelölt ugyanazokat a szavakat használta a "harmadik francia útról" is, hogy "a kultúra, a kétség, a vita, a kompromisszum, a párbeszéd útja, az egyensúly, az egyének és a népek szabadságának útja". Apró különbség, hogy Fillon mindezt a nácizmussal és a sztálinizmussal szembeni francia válaszra alkalmazta, Le Pen pedig "a globalizáció és az iszlamista ideológiával" szembeni alternatívaként említette meg. Le Pen átvette még Fillon Georges Clemenceau-tól és André Malraux-tól vett idézeteit is.

A Nemzeti Front vezetői kedden azt mondták, "vállalják a kikacsintást egy Franciaországról szóló beszéd rövid részletét illetően", hiszen Le Pen azt akarta megmutatni, hogy az összefogás jelöltje, nem pedig egy párté. A kommentátorok szerint azonban leleplező, hogy annak a pártnak a jelöltje, amely a nemzeti identitást tartja a programja legfontosabb elemének, konzervatív riválisának gondolatait plagizálja.