Le kéne bontani a kerítést, de nem akarják

Fotó: MTI/EPA/APA / Erwin Scheriau

-

Ez év végén meg kell szüntetni az EU belső határainak ellenőrzését – ám a schengeni szabályokat felfüggesztők tiltakoznak.


Újabb vita robbanhat ki az EU kormányai között, ahogy a határidő közeledtével több migrációs célpontnak is számító ország a Schengent részben kiiktató belső határellenőrzések ismételt meghosszabbítását szorgalmazza – írja a Bruxinfo.
Éles vitát vetít előre az év vége előtt egyes tagállamoknak az a Schengennel kapcsolatos terve, hogy ismételten meghosszabbítsák az ellenőrzéseket a belső határokon. Az Európai Bizottság tagállamok által is jóváhagyott schengeni útitervének értelmében az év végéig, a szabályok ideiglenes felfüggesztésére adott újabb hat hónapos határidő lejártával vissza kellene térni a normális kerékvágásba, azaz mindenhol fel kell számolni a belső határellenőrzéseket a schengeni térségen belül.
Jelenleg legálisan Németország, Ausztria, Dánia, Svédország és Norvégia függesztette fel részlegesen a schengeni határátlépési szabályokat, és közülük többen – így a németek és a svédek – már jelezték, hogy újabb hosszabbítást szeretnének.
Ez az elképzelés azonban éles ellenállásba ütközhet több ország, köztük a visegrádi négyek, Szlovénia, Bulgária, Románia és Olaszország részéről is, amelyek komoly fennakadásokra és gazdasági veszteségekre panaszkodnak a belső határellenőrzések miatt.
Úgy hírlik, hogy az osztrák korlátozások a magyarországi és szlovákiai német autógyártók dolgát is alaposan megnehezítik, egyes becslések szerint 5-10 százalékkal is megnövelve a költségeket.
„A belső határellenőrzéseket fel kell számolni. Már a korlátozások jelenlegi szintje is teljesen aránytalan” – hangsúlyozta szerdán egy érintett tagállam diplomatája, hozzátéve, hogy a közösen elfogadott döntések maradéktalan végrehajtását kérik.
A bevándorló- és menekülthullám célpontjának számító öt tagállam arra hivatkozva állíthatta vissza az ellenőrzéseket a határain, hogy a görög külső határőrizeti rendszer hiányosságai ezt indokolják. Bár a görögök év végéig nem lesznek készen a házi feladattal, a Bizottság útitervének értelmében a november közepén lejáró újabb korlátozásokat követően nem lesz újabb hosszabbítás, vissza kell állni az eredeti rendszerre.
Úgy tudni, hogy az Európai Bizottság is amellett van, hogy tartsák magukat a megállapodáshoz.