Le a cigivel, irány a lépcső!

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Drámai a helyzet itthon, ezért egészséges táplálkozásra, kicsivel több mozgásra és a dohányzás abbahagyására buzdít a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet „Hagyd már abba kampánya”. Kis változtatással sokat lehet nyerni.


Dohányzás, mozgásszegény életmód és egészségtelen táplálkozás miatt 1,7 millió „egészséges évet” veszít el Magyarország - számolta ki a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet. Összeadták az idő előtti halálozásokat és „a korlátozottságban eltöltött éveket.” Mindhárom miatt jelentősen nő a szív- és érrendszeri betegség, a daganatos megbetegedés kockázata. „Járulékos károk”: cukor- és egyéb endokrin betegség, krónikus tüdőbetegség.


Hagyd már abba kampány celebekkel - Sarka Kata és Szabó Zsófia is beszállt


A dohányzás következtében 21 percenként, a mozgásszegény életmód miatt 35 percenként, az egészségtelen táplálkozás miatt pedig 10 percenként hal meg valaki Magyarországon

- derül ki a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet statisztikájából.

„Itt az idő, hogy mindenki tegyen önmagáért valamit, rájöjjön, hogy ez fontos. Ezért fogalmaztunk keményebben” - mondja Török Krisztina, az Intézet főigazgatója arról, miért pont „Hagyd már abba” lett a szlogen az általánosnak számító „élj egészségesebben, mozogj többet” felszólítások helyett.


Török Krisztina


„Napi 2000 lépéssel 7 hónappal tovább élhetünk” - mondja Török Krisztina, bár ebbe az otthoni „tengés-lengés” nem annyira számít bele. „Fontos az aktív mozgás, lassabb tempóról érdemes gyorsabbra váltani, ezzel jobban eddzük a keringési rendszerünket. Kezdetnek természetesen elég, ha valaki lemegy a közeli parkba sétálni néhány kört, vagy elmegy a Margit-szigetre.”

A fiataloknak több mozgás ajánlott, a 2 ezer lépés - nagyjából 1,5 kilométer - inkább az idősebbekre vonatkozik.

Az egészségtelen táplálkozás miatt kialakult betegségekben halnak meg legtöbben. Már az sokat számít, ha kevesebb finomított szénhidrátot tartalmazó élelmiszert eszik az ember, helyette sok zöldséget, gyümölcsöt, de fontos a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás is.


Pogácsa helyett répa és barack


Listavezetők vagyunk

Az OECD 24 európai tagországa közül Magyarországon él a legtöbb elhízott felnőtt. Míg az OECD-országok átlagában körülbelül minden ötödik, addig Magyarországon minden negyedik felnőtt elhízott. A gyerekeknél ugyanez a helyzet. És ők csak a kifejezetten elhízottak; a molettek, kövérkések, erősek, husik jóval többen vannak. Ott csak azért nem Magyarország vezeti a listát, mert a görög, olasz és szlovén 14 évesnél fiatalabbak között még gyakoribb a túlsúly.

Rákban – mindenekelőtt tüdő- és vastagbélrákban – egész Európában Magyarországon halnak meg a legtöbben. Ez az adat már a 2013-as OECD-körképből (34 tagállam) is kiderült, és a helyzet azóta nemhogy javult, de hajszálnyit még romlott is. Az eredmény különösen ijesztő, ha azt is tudjuk, hogy az elmúlt két évtizedben gyakorlatilag nincs változás a rákhalálozási statisztikában, noha a daganatos betegségekre az OEP által fordított összegek minimum megduplázódtak, és 2013-ban elérték a 160 milliárd forintot.

„Drámai a helyzet” - mondja az adatokról Török Krisztina. 3-4 éve még nem Magyarország vezette például az elhízási listát. „10 kiló fogyással már drámai javulást lehet elérni vérnyomásban, cukorbetegségben” - teszi hozzá a főigazgató.

Az Intézet elindított egy számlálót is: különböző tevékenységekkel - rá nem gyújtással, kisebb-nagyobb mozgással, vízivással és reggelizéssel - bárki csökkentheti az 1,7 millió elpazarolt évet, ezen az oldalon.A visszaszámlálás már elkezdődött, az órát kirakták a West End elé is.


NEFI, dohányzásellenes sajtótájékoztató

Kocsis Tibor, Szabó Zsófia és Sarka Kata