Lázmérővé és alkoholszondává alakítaná az iPhone-t egy magyar cég

Forrás: Mocase

-

Ötven-hatvan levelet kap naponta az iPhone kiokosítását ígérő, magyar fejlesztésű, új típusú hátlapot készítő csapat, a Moscase. A pénz viszont egyelőre csak lassan csordogál a Kickstarteren.


Az iPhone-ból hiányzik egy halom olyan szenzor, amit akár bele is rakhattak volna. Nagyjából ez a gondolat áll a Moscase mögött. Az amerikai szakértőkkel megtámogatott, túlnyomó részt magyarokból álló csapat hőmérőt, a fitneszgépekből is ismert testzsírmérőt és pulzusmérőt épít az Apple telefonjához készült tokba.


A szenzorok és az ezeket kezelő app azonban csak az egyik fele a Mocase ígéretének. A hajlékony elektronika és a kis érzékelők elférnek a keret különböző pontjain. A hátlap teljesen üres marad, így oda további funkciókat terveznek. A sokat mobilozók egy napnyi töltést biztosító pluszakkut, a buliba készülők nagyobb hangfalat pattinthatnak a készülék hátuljára. Ezek mellett dolgoznak még napelemes töltőn, e-papíros hátsó kijelzőn – gondoljanak a YotaPhone-ra – és alkoholszondán is. (Innentől csak az app-fejlesztőkön múlik, hogy megtanítják-e az iPhone-t, hogy hívjon egy taxit, ha túl sokat ittunk.)


Még csak formaterv: így fognak kinézni az extra funkciót hozó hátlapok


Ahhoz viszont, hogy mindez valóra váljon, nem ártana, ha a csapat 150 ezer dolláros Kickstartere sikerrel járjon. Ettől pedig egyelőre messze vannak, csupán 8500 dollár jött össze. A csapat akkor is folytatja a fejlesztést, ha a közösségi finanszírozás nem jön össze – mondta a VS.hu-ank Balogh Ákos, a cég vezetője. Már tárgyalnak értékesítő partnerekkel, de csak kényelmesebb úgy tervezgetni, ha néhány tízezer darabra már van biztos vevő.


Az Apple elfogadta, hogy a toktól kicsit nagyobbá válik a készülék


Csak fusson be az alkatrésszel teli hajó

Furcsa helyzetben van a Moscase a választott partnereivel. Az alapító elmondása szerint az Apple fordít rájuk elég figyelmet, de még így sem komfortos a kapcsolat. A Lightning csatlakozós – ez van az iPhone 6 és 6 Plus alján – eszközök gyártásához egyrészt csatlakozóra van szükség, másrészt pedig arra a chipre, ami az Apple-készülékek felé azonosítja az elektronikát. Ha a tok, töltő vagy külső akku nem győzi meg a telefont arról, hogy Tim Cook áldását viselik, a mobil nem áll szóba velük.


A probléma ott kezdődik, hogy ezt az azonosítóchipet egyelőre nem lehet még megrendelni az Apple-partnereknek sem. Így viszont elképzelhető, hogy külön töltő kell majd a mocase-es telefonokhoz.


3D-nyomtatott prototípus, tesztüzemben működő elektronika és app már van


A fejlesztés azonban így is folyik: azt remélik, hogy idén nyárra a vásárlóknál lesz a szenzoros keret, ősz végére pedig az első extra hátlapok is a boltokba kerülnek. A csoport különböző tagjai változó optimizmussal beszéltek a dátumról. Többnyire mindenki sejti, hogy ez nem a pihentető, semmittevéssel teli nyarak egyike lesz. Már most is sok munka van a Moscase mögött. Azt például elérték, hogy az Apple kapcsolattartója – ha egy mód van rá – ne hajnali négykor hívja őket.


Nagy piac vár a Moscase-re, ha egyszer túlnőnek a mostani 3D-nyomtatott prototípuson. Az iPhone 6 a cég eddigi legsikeresebb készüléke, rekordmennyiséget adtak el belőle 2014 karácsonya alatt, mára több mint 100 millió példánynál járhat a cég. Ennyi ember között pedig biztos akad, aki egy funkciókkal telezsúfolt, 139 dolláros hátlapra vágyik.