Lázár: Vérlázító, minősíthetetlen anyázás, amit a külföld csinál

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A kormány új menekülttáborokat épít, jövő héten kihirdethetik a válsághelyzetet, a határon beáramló tömeg ellátására három segélyszervezetet kértek fel. Ezeket Lázár János jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján. A miniszter szerint a nyugati politikusok anyázzák a magyar kormányt.


Lázár János ismét keményen visszaszólt az Orbán-kormányt a menekülthelyzet miatt bíráló uniós politikusoknak. “Folyamatosan minősíthetetlen stílusban anyáznak minket” - mondta. “Mit engedett meg magának az osztrák kancellár? Vérlázító!”.

Lázár arra utalt, az osztrák kancellár múlt hétvégén arról beszélt, nem hisz Orbán Viktornak, jóval több menedékkérő érkezik Ausztriába Magyarországra, mint amit a magyar kormányfő állított. A miniszter szerint az elmúlt 25 évben nem fordult elő, hogy egy uniós vezető így beszélt volna a magyar miniszterelnökről.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a több mint két órás keresztül sajtótájékoztató alatt nem mindig fogalmazott ennyire keményen.

A menekültügyi rendszer részleteiről kérdező egyik újságíró az egyik válaszra azt mondta, „értem”, mire Lázár mosolyogva úgy válaszolt vissza: "Irigylem, ha érti!"


"Nem szaladunk szendviccsel a migránosok után"

Kitért arra, hogy többen azt rótták fel, a magyar kormány nem emberséges módon jár el a menedékkérőkel. Szerinte az emberséges bánásmódot nem csak az uniós szabályok, a nemzetközi egyezmények írják elő, de erkölcsi kötelesség is. Ennek nagy hagyományai vannak Magyarországon, példaként említette a délszláv háborút. Az elmúlt években pedig ezer keresztény családot fogadtak be, akiket üldöztek.

A segítségnyújtás azoknak jár, akik együttműködnek, akik ezt megtagadják, azok lemondanak a segítségnyújtásról. A táborok meghatározott helyen vannak, itt tudnak fedelet, ételt, italt biztosítani. Szerinte káoszt okoz, ha az emberek az autópályán kérnek ételt, italt, sátrat a fejük felé. Ezért kéri a menedékkérőket, hogy fáradjanak el a táborba.

A menedékkérők viszont azért nem mennek táborokba, hogy elkerüljék a regisztrációt, attól félnek Németországból visszatoloncolják őket oda, ahol regisztráltak, vagyis Magyarországra.

Lázár szerint hiába akarja a nemzetközi kritika kikényszeríteni, nem tudják más helyszínen azt az ellátást biztosítani, mint ami a táborokban van. “Nem az emberhez viszik a segítségét, az embert viszik a segítséghez” - mondta. “Aki leül a Keletiben, az után nem fogunk szendviccsel, itallal szaladni”. Ezen a jövőben sem fognak változtatni.

A megemlítette, német nagyvállalatok olcsó munkaerőként tekintenek a menekültekre, “gazdasági megfontolást” látnak bennük. Ezek nem emberséges megszólalások. Reméli, hogy nem ez vezérli a német kormányt, hanem az emberiességi szempontok.


Segélyszervetekre támaszkodik a kormány

A kormány a jövő héten tárgyalja, hogy a tömeges bevándorlás miatt kihirdessék-e a válsághelyzetet. Az erről szóló javaslatot Pintér Sándor belügyminiszter nyújtotta be. Azt a nemrég elfogadott törvénycsomag teszi lehetővé.

A kormányfőhöz hasonlóan Lázár is elmondta: szeptember 15-től új helyzet alakul ki. A menekültkérelmet a hivatalos belépési pontokon bírálják el, a jogerős elbírálás megtörténik 12 nap alatt. Ezek a határon lesznek, ezeket Lázár szerint nem is szerencsés tranzitzónának nevezni. Magyarország területére csak azok léphetnek be, akik beadták a kérelmüket, aki nem adja be a kérelmet, Szerbiában marad. Ezek a helyek a korábbi tervektől eltérően mégsem lesznek nyitottak Szerbia felé.

Mivel Szerbiában valószínűleg hatalmas tömeg torlódik fel, a kormány együttműködést kínál a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, Magyar Vöröskeresztnek. A három szervezet feladata lenne, hogy a határon várakozókról gondoskodjon. A kormány ehhez még anyagi támogatást is adna, Lázár erről konkrétumot nem mondott.

Akik beadták a kérelmüket, regisztráltak, azok továbbra is szabadon elhagyhatják a tábort. Több újságíró is arról faggatta Lázárt, hogy így nem fog csökkenni a nyugatra áramló emberek aránya. Lázár szerint viszont a kerítés miatt kevesebb ember tud majd belépni az országba. A táborok csak akkor lehetnének zártak, ha ezt az Európai Bizottság kérné.

A kerítésről azt mondta, a hivatalos átadási időpontja október 31-e, Lázár szerint ezt akár egy hónappal is le tudják rövidíteni. Naponta tíz kilométer épül a kerítésből. A vasúti síneken sem lehet majd bejönni, ott is kerítés épül.


Lázár szerint ő nem Hende Csaba

Újabb befogadó állomásokat hoznak létre a következő két hétben - jelentette be. A miniszter konkrétumokat nem mondott, csak hogy nyugati országrészben lehetnek. Az MTI arról számolt be csütörtök délután, hogy a körmendi rendészeti szakközépiskola területén jöhet létre befogadóállomás.

Hende lemondásáról nem árult el részleteket, arra hivatkozva, hogy őt Lázár Jánosnak, nem pedig Hende Csabának hívják. Miközben Kósa Lajos is arról beszélt, hogy a miniszternek azért kellett távoznia, mert lassan épül a kerítés, Lázár ezt nem mondta ki. Nem emlékezett olyan ülésre, ahol a volt honvédelmi minisztert leszidták volna. Nem az elmúlt öt évben nyújtott teljesítményével függött össze a távozása - mondta.