Lázár újra átgondolja, kiadja-e a Századvég-tanulmányokat

Fotó: MTI / Soós Lajos

-


Csütörtökre Lázár János berendelte magához a Miniszterelnökség jogászait, hogy átbeszéljék, van-e halasztó hatálya a Századvég-tanulmányok ügyében a felülvizsgálati kérelmüknek Ha a jogászok azt mondják, hogy nincs, az is elképzelhető, hogy a több ezer oldalnyi iratot még a mai napon, csütörtökön nyilvánosságra hozzák. Erről munkatársunk kérdésére Lázár János miniszterelnökségi miniszter beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Lázár János a június 28-i kormányinfó nyilvánossága előtt jelentette be, hogy lapunk újságírója, Joó Hajnalka jogerősen is megnyerte a milliárdokért rendelt Századvég-tanulmányok nyilvánosságáért indított pert. A Miniszterelnökség ezért a cégcsoport 30 ezer oldalnyi, kormányzati megrendelésre írt anyagát hozzáférhetővé teszi az újságírónak.

A miniszteri ígéretet az ítélet kézbesítésétől számított 60 napon belül, augusztus 26-ig kellett volna végrehajtani. A 30 ezer oldalt tartalmazó DVD-vel vagy papírokkal teli utánfutó helyett kollégánk egy e-mailt kapott a határidő lejárta előtti utolsó napon, amelyben közölték, hogy a Miniszterelnökség felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, egyúttal a végrehajtás felfüggesztését is kérte. (Erről itt olvashat részletesen.)

A közel 4 milliárd forintért rendelt tanulmányok megismeréséért munkatársunk 2012-ben, még az Origo újságírójaként perelte be a Miniszterelnökséget, miután a szervezet sorozatban elutasította adatkéréseit a Századvég-csoport szerződésével kapcsolatban. A Miniszterelnökség folyamatosan arra hivatkozott, hogy a cégcsoport tanulmányai és közvélemény-kutatásai döntés-előkészítő anyagok, amelyek közzététele nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeket sértene.