Lázár: Újabb menekültválság közeleg

-

A miniszter szerint akár egy évtizedig is fennmaradhat a migrációs nyomás, a kormány ezért a kerítés megerősítésére és esetleg meghosszabbítására is készül, a román határ mentén. Lázár arra is számít, hogy Brüsszelből továbbra is erőltetni fogják a kötelező kvótarendszert.


A kormány arra számít, hogy következő években, sőt akár a következő évtizedben sem javul a migrációs helyzet, leghamarabb tavasszal újra nyomás alá kerül Magyarország – Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Szíriából ugyanis újabb 600 ezer menekült érkezhet a török határhoz, a török elnök pedig legújabb nyilatkozataiban arra figyelmeztetett, hogy ezeket az embereket továbbengedhetik nyugat felé.

Lázár szerint Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Lillafüreden, a Fidesz kihelyezett frakcióülésén arról tájékoztatta a képviselőcsoportot, hogy „az ország biztonsága újra veszélyben van”. A miniszter szerint ez egyrészt növekvő nyomást jelent a határkerítés mentén, ahol előfordulhatnak a tavaly szeptemberihez hasonló erőszakos jelenetek. Ezért a kormány felkészül a kerítés megerősítésére, illetve arra is, hogy szükség esetén továbbépítik a román határ mentén is.

A miniszter ugyanakkor azt nevezte a másik, legnagyobb kihívásnak, hogy a jövőben az Európai Unió részéről is komoly nyomás várható menekültügyben. Lázár ugyanis úgy tudja, továbbra is tárgyalások folynak a német és a török kormány közt arról, hogy közvetlenül telepítsenek át menedékkérőket Törökországból Európába, hogy ott aztán egy kötelező kvóta alapján szétosszák őket, „kényszer alá helyezve az európai országokat”. A miniszter szerint ennek ellenállnak majd, illetve nem engednek azokból a jogi megoldásokból sem, amelyek távol tartják a menedékkérőket.

A migrációs nyomást Lázár összekapcsolta a terrorveszélyre hivatkozva tervezett alaptörvény-módosítással, amikor azt mondta: a kormány szerint csak a honvédség és a rendőrség együtt képes garantálni az ország biztonságát, az ellenzék azonban „nem képes és nem is akad támogatást adni” ehhez. Mivel az ellenzéki pártok nem támogatják az alaptörvény módosítását és egy új, terrorveszélyhelyzetnek nevezett különleges jogrend bevezetését, a Fidesz elnöksége pénteken Lillafüreden megtárgyalja, mit lehet tenni ebben a helyzetben.