Lázár tönkrevágta a külügy békülését a németekkel

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Megdöbbentek a külügyminisztériumban Lázár János Németországnak címzett éles kritikáján, hiszen a háttérben a magyar diplomácia már napok óta a feszültség enyhítésén munkálkodik. Lemaradtunk közben egy menekültügyes „minicsúcsról” is: a német és az osztrák belügyminiszter, valamint az EU menekültügyi főbiztosa is jött volna Magyarországra, de végül nem lett semmi a látogatásból.


„Enyhén szólva nem erre számítottunk Lázár Jánostól. Nem értjük, miért volt most szükség erre” – egy magas rangú külügyes forrásunk így adott gyors értékelést a Miniszterelnökséget vezető miniszter mai szavairól Németországgal kapcsolatban.


Angela Merkel

zavart okozó német nyilatkozatok

A Keleti pályaudvaron hét elején kaotikus helyzet alakult ki, több százan próbáltak meg feljutni a Németországba induló vonatokra, miután elterjedt, hogy a németek a szíriai menekülteknél eltekintenek az EU-s migrációs szabálytól, amely szerint mindenkinek ott kell menedékkérelmet benyújtania, ahol belépett az EU-ba.

A magyar rendőrség egy napig felengedte a menekülteket a vonatokra, majd visszaállította a régi rendet.

A német kormánynyilatkozatot Merkel szerint félreértették, mikor úgy értelmezték, Berlin várja a szíreket.

A német kormány menekültügyi weboldalán az áll, hogy minden szíriainak és líbiainak joga van menedéket kérni Németországban, arról viszont sincs szó, hogy miként jutnak el a menedékkérők oda.

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón éles szavakkal bírálta a német kormányt. Szerinte „Németország terített asztalhoz hívta a menekülteket”, majd becsukta előttük az ajtót. A miniszter szerint a németek hibája, ami a Keletinél zajlik, és botrányos, ahogy az elmúlt napokban kommunikáltak.

Azt is mondta, hogy múlt vasárnap a német külügyminiszter helyettese, amikor értelmezést kértek tőle Budapestről a kialakult helyzet miatt, azt mondta, „titokban válogassanak ki 200-300 embert, tegyék őket látványosan vonatra”, hogy úgy tűnjön, mennek a szírek Németországba. A miniszter ezzel egyébként alapvető diplomáciai szabályt szegett meg, hiszen zárt ajtók mögött elhangzott kijelentéseket nem szokás nyilvánosságra hozni.

Lázár János arra szólította fel a budapesti német követség munkatársait, menjenek ki a pályaudvarra, és személyesen magyarázzák el a türelmüket vesztő embereknek, miért is nem mehetnek hozzájuk, a migránsoknak pedig azt üzente, hogy menjenek ők a nagykövetségre, és próbáljanak személyesen érdeklődni. A német nagykövetség még a sajtótájékoztató közben kiadott egy közleményt, amiben minden kijelentést visszautasítanak.

A magyar diplomácia nem először kerül nehéz helyzetbe az elmúlt napokban.


Visszafogottabb kommunikációt szeretne a külügy


Laurent Fabius francia külügyminiszter nyilatkozatára, miszerint a kerítés embertelen, a magyar reakció az éppen az utolsó napjait Magyarországon töltő francia nagykövet berendelése volt a külügyminisztériumba. A VS.hu információi szerint a lépés nem jött be: a diplomata ugyanis kifejezetten kemény, offenzív stílusban mondta el Magyar Levente államtitkárnak, hogy Párizsnak elfogadhatatlan a magyar kormány magatartása, különösen, hogy egyáltalán nem akarunk részt venni a közös német-francia-osztrák javaslat megvalósításában a menekültek kvóták alapján történő befogadásában.

Úgy tudjuk, a magyar diplomácia ezek után úgy ítélte meg, kármentő jelleggel inkább Magyarországnak kellene gesztust gyakorolnia, ezért az elmúlt napokban többször is jelezték: Szijjártó Péter szívesen találkozna francia kollégájával, hogy rendezzék a nézeteltéréseket, de francia részről egyelőre nem jött pozitív válasz.

Az osztrák nagykövet első titkárát ugyancsak berendelték a héten, miután Werner Faymann az osztrák tévében bírálta a kormányt, amiért „százával hagyja tovább haladni ellenőrzés nélkül a menekülteket”, és bár információink szerint ez a megbeszélés sokkal barátságosabb légkörű volt, mint a francia, Ausztriával is komoly vitánk van a kvótarendszer miatt.

Menekültügyben komoly előrelépés lett volna a mostani krízis diplomáciai kezelésében, ha megvalósul Johanna Mikl-Leitner osztrák, Thomas de Maiziere német belügyminiszter, valamint Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációs biztos találkozója, amit hétfőre terveztek Budapestre. Úgy tudjuk még az is felmerült, magyar vendéglátójukkal (aki vagy Pintér Sándor, vagy Szijjártó Péter lett volna) Röszkére is ellátogatnak, de végül az egészből nem lett semmi.

A látogatások elmaradását forrásaink különbözőképpen magyarázták: volt aki szerint nem sikerült megállapodni a pontos napirendben (ez akkor szokott előfordulni, amikor annyira távol állnak egymástól az álláspontok, hogy még abban sincs előzetes megállapodás, miről tárgyaljanak), egy másik szerint a felek végül úgy látták, a következő napokban éppen elég közös találkozó lesz, ahol meg lehet vitatni a legfontosabb ügyeket.

Ebben a helyzetben jött Lázár éles nyilatkozata, amit a külügyben információink szerint már csak azért sem értettek, mert Thomas de Maiziere éppen szerda este nyilatkozott pozitívan a magyar kormányról a ZDF német televízióban. A belügyminiszter azt mondta, nem szabad mindenért Magyarországot hibáztatni, Magyarország teljesíti a rá háruló kötelességeket, bár túlterhelt.

„Abban bíztunk, ez lesz a következő napok hangneme, most viszont szinte biztos, hogy ismét fagyos lesz a légkör, első körben biztos vagyok, hogy Czukor József berlini nagykövetet berendelik a német külügybe” – mondta egy külügyes forrásunk. Szerinte csak abban lehet bízni, hogy a napokban sorra kerülő uniós külügyminiszteri találkozón Szijjártó Péternek lesz lehetősége az érintettekkel négyszemközt tárgyalni, és oldani a feszültséget.

A berlini külügyminisztérium előtt Czukornak van még egy jelenése a ZDF stúdiójában is. Csütörtök késő este ő lesz az egyik vendége Maybrit Illner műsorának, amelynek témája: Jó menekült, dühös menekült – Ki maradhat Németországban? A német sajtóban amúgy is mindenütt kiemelt helyen foglalkoznak a magyarországi helyzettel, de egyelőre főleg a hírek szintjén, a mélyebb elemzések még váratnak magukra.


„Németország nem tesz mást, mint ami erkölcsileg helyes és jogilag szükséges. Nem többet, nem kevesebbet” – reagált Orbán szavaira Angela Merkel kancellár, aki épp Svájcban van hivatalos látogatáson. A kancellár továbbra is az európai szolidaritásról beszélt, vagyis a menedékkérők valamiféle elosztásáról. Párizsban épp csütörtökön jelentették be, hogy Francois Hollande elnök és Merkel ismét kezdeményezik egy új, közös európai menekültpolitika kidolgozását.