Lázár: Tárgyaljon a Csíki Sör a Heinekennel!

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A magyar kormány tárgyalásra biztatja a Heinekent és a Csíki Sör Manufaktúrát a védjegyhasználat vitájában – jelentette ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Csíkszentsimonban, az Igazi Csíki Sör gyártelepének meglátogatása után tartott sajtótájékoztatóján pénteken.


A miniszter remélte, hogy egy hónapon belül megnyugtató megállapodás születhet „Dávid és Góliát harcában”.

Lázár János elmondta: a magyar kormány képviselői az elmúlt napokban a Heineken Magyarország menedzsmentjével és Hollandia budapesti nagykövetével is tárgyaltak, és arra kérték partnereiket, hogy segítsenek a csíki sörvita megegyezéses rendezésében. Megjegyezte: tisztelik, hogy a Heineken Magyarországon és Erdélyben is magyaroknak ad munkát, és jelentős mennyiségű adót fizet. „Ezért a Heineken-csoporttól azt kérjük, hogy az élni és élni hagyni elvét érvényesítse” – fogalmazott.

A miniszter kérdésre hozzátette: „Ha a Heineken nem mutat együttműködést (...), és továbbra is el akarja taposni az Igazi Csíki Sört, a kormány kezében még számos olyan eszköz van, amelyet készen állunk a magyar nemzeti érdek védelmében bevetni.” Megjegyezte: azok a magyar vállalkozások, amelyek bajba kerülnek, számíthatnak a magyar kormány segítségre; azok a multinacionális vállalatok pedig, amelyek egy magyar vállalkozás kárára visszaélnek a hatalmukkal, arra számíthatnak, hogy a magyar kormány fel fog lépni velük szemben.

A miniszter bejelentette azt is: a kormány javasolja az Országgyűlésnek, hogy emeljék meg azt a küszöbértéket, ameddig a manufakturális sörgyárak jövedékiadó-kedvezményt vehetnek igénybe. Jelenleg 8 ezer hektoliteres éves termelésig csak a jövedéki adó 50 százalékát kell megfizetniük Magyarországon, ezt a küszöböt kívánja a kormány 200 ezer hektoliterre emelni – ismertette. „Ez jelentős segítséget fog reményeink szerint biztosítani minden magyarországi és minden magyar manufakturális sörgyárnak és sörelőállítónak.” Az intézkedés a magyarországi sörgyártókra és a Magyarországon értékesítő manufaktúrákra, így az Igazi Csíki Sör gyártójára is vonatkozik.