Lázár talányosan beszélt Rogán esetleges kinevezéséről

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László

-

Kiéleződhet Rogán Antal és Lázár János közti konfliktus. Akár erre is utalhatott a Miniszterelnökséget vezető miniszter, amikor csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, mit szólna ahhoz, ha Rogán Antal a miniszterelnök kabinetfőnökévé lépne elő.


Sejtelmesen fogalmazott Lázár János csütörtöki tájékoztatóján, amikor arról kérdezték, mit szól azokhoz a sajtóinformációkhoz, hogy Rogán a miniszterelnök kabinetfőnöke lehet a közeljövőben. Lázár azt felelte, a miniszterelnök joga, ha változtatni akar. Majd hozzátette: ő


szintén fenntartja a változtatás jogát.

Utóbbi, többféleképpen is értelmezhető mondat akár azt jelentheti, számára nem biztos, hogy elfogadható lesz ez a konstrukció, nem erre szerződött.

Múlt hétfőn a Népszabadság arról írt: a Fidesz parlamenti frakcióját vezető Rogán Antal lesz Orbán Viktor miniszterelnök kabinetfőnöke. A lap szerint ezen a poszton Rogánhoz tartozna az állami reklámköltéssel foglalkozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) is. Csütörtökön az Index is ráerősített a Rogán új pozíciójáról szóló találgatásokra. Azt írták: a kabinetfőnök alatt komoly apparátus működhet majd, a kabinet gyakorlatilag egy minikormány lesz a kormányon belül.

A tavaszi parlamenti választási kampány óta több újságcikk is megjelent arról, hogy Rogán kormányzati posztot kaphat. Tavaly tavasszal olyan pletykákat is lehetett hallani, hogy a Miniszterelnökségnek két minisztere lesz: Rogán a politikai irányításért, Lázár a végrehajtásért felelne. A másik elképzelés arról szólt, hogy Rogán egyfajta stratégiai államtitkárként vezetné a lecsupaszított Miniszterelnökséget, Lázár pedig a kibővített közigazgatási tárcát vinné. Később a fejlesztési miniszteri poszttal is összefüggésbe hozták Rogánt.

A kormányalakítás után Rogán maradt frakcióvezető, Lázár pedig a számos területet maga alá gyűrő Miniszterelnökséget vezető miniszter lett. Azért is figyelik sokan érdeklődve a párton belül és kívül is, hogy milyen pozíciót kap Rogán és Lázár, mert hosszú távon mindketten felmerülnek Orbán Viktor esetleges utódjaként. Ez ugyan még valószínűleg nagyon messze van, de ők ketten a hasonló kor és tapasztalat miatt természetes riválisoknak számítanak.

Szuperminiszteri kinevezésével úgy tűnt, az inga Lázár felé lengett. A kabinetfőnöki kinevezéssel azonban Rogán egy rendkívüli bizalmas, a miniszterelnökhöz közel álló pozíciót kapna. Ezzel a jelenlegihez képest sokkal kiegyensúlyozottabbá válna a két politikus viszonya. A kétértelmű csütörtöki megjegyzésével Lázár akár arra is utalhatott, hogy ez nincsen feltétlenül az ínyére. Rogán egyelőre nem kommentálta a személyével kapcsolatos találgatásokat.