Lázár szerint nem szabad kritizálni a TEK-et

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A miniszterelnökségi miniszter szerint hiba, hogy az újságírók és az ellenzéki politikusok bírálják a TEK-et, ez a biztonsági kockázat alábecsüléséhez vezet. Lázár a sajtótájékoztatóján félreérthetően fogalmazott arról, hogy nőtt-e az ország terrorfenyegetettsége. A kormányszóvivő pontosított, eszerint nincs változás.


Lázár János a szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy az elmúlt napokban a sajtóban és az ellenzéki politikusok részéről is komoly kritikák érték a Terrorelhárítási Központot (TEK).

A miniszterelnökségi miniszter szerint a TEK kötelessége, hogy garantálja az ország biztonságát. „Nagy hiba lenne, ha egy újságíró, politikus átvállalná a kockázat mérlegelését a TEK-től. Hiba, ha megingatják a bizalmat a TEK-ben” – mondta. Szerinte a bizalom megrendítése a kockázat alábecsüléséhez vezethet.

A politikus szerint a Fővárosi Főügyészség csütörtöki közleménye rendet tett az ügyben. Az ügyészség ebben kitért a hétvégén őrizetbe vett két csoport tagjaira. Az egyik csoport két tagjáról azt írták, hogy büntetett előéletűek. Egyiküket idén azért ítélték el, mert lőszereket hozott be az országba. A másik tavaly szabadult, lőfegyverrel való visszaélés miatt. Lázár szerint fel se merült, hogy a két emberrel szemben ne kellett volna intézkedni.

A másik csoport négy tagjáról „alakult ki polémia”, mondta Lázár, hozzátéve: „a kormány nem lehet szakértő az akció megítélésében”. Szerinte az ügyészség, a bíróság dolga intézkedni. Az ügyészség közleményét idézve azt mondta: az elfogott négy férfi „némelyike nem csak történelemrajongó”.

A sajtótájékoztatón félreérthető információk hangzottak el arról, hogy jelenleg milyen szintű terrorfenyegetettségi szint van érvényben az országban. Lázár először 3-as, majd 2-es szintet mondott. Erre hivatkozva még a sajtótájékoztató alatt olyan hírek jelentek meg, hogy emelték a terrorfenyegetettségi szintet.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Kovács Zoltán kormányszóvivő pár perc múlva pontosított. Azt mondta, továbbra is a 3-as (közepes) fokozat van érvényben. Ezt akkor rendelik el, ha az Európai Unió, illetve a NATO valamelyik tagállamában terrorcselekményt követtek el. A második fokozat esetén Magyarországot terrorcselekmény fenyegeti.


Műgyűjtőket fogtak el?

A TEK kedden jelentette be, hogy terroristagyanús embereket fogott el. Az egyik csoportról azt közölték, a négy embert akkor fogták el, amikor megállítottak egy Budapest felé tartó autót. A kocsiban robbanóanyagot találtak. Később a házkutatások során „bombalabort” találtak – közölte Hajdu János. A TEK vezetője szerint „érdekes indítószerkezetet, indítómellényt” is találtak.

Szerdán a bíróság közleményéből kiderült: valójában erdőben talált világháborús fegyverekről, a háborúk iránt érdeklődő, hobbigyűjtő fiatalokról van szó, az említett „nemzetközi szál” pedig felvidéki magyarokat jelent. Az ügyészség a négy ember közül csak egynek az előzetes letartóztatását indítványozta, aztán a bíróság még erre is nemet mondott.

A Terrorelhárítási Központ egyelőre nem reagált arra, hogy úgy tűnik, nincs szó veszélyes terroristákról. Az ügyben csütörtökön írásban is megkerestük őket. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, várható-e felelősségre vonás az ügyben. Megkeresésünkre egyelőre nem kaptunk választ.

Az ügyről itt olvashat részletesen.