Lázár szerint Kiss László nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Lázár János szerint a megbocsátás keresztényi erény, de meghaladja a képességeit, hogy Kiss László ügyét meg tudja ítélni.


Lázár János csütörtöki kormányinfóján szóba került, hogy Kiss László 2012-ben hogyan kaphatta meg a Magyar Érdemrend nagykeresztjét, miközben csoportos nemi erőszak miatt 1962-ban három év börtönre ítélték.

A miniszterelnökségi miniszter azt mondta: minden állami kitüntetés előtt, mielőtt azt felterjesztenék a miniszterelnöknek, Miniszterelnökség munkatársai átnézik, az illető szerepel-e a bűnügyi nyilvántartásban.

Kiss László adatait is lekérték, az úszóedző neve nem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban, nem találtak nála erről szóló adatokat, mondta Lázár. Szerinte a szövetségi kapitány ügyét nem lehet összehasonlítani Farkas Péter ügyével, aki az állami kitüntetés után követett el bűncselekményt.

Kiss Lászlónál tíz aranyérem van a serpenyő másik oldalán. Magyarország hálás lehet a munkájának ez megkérdőjelezhetetlen, mondta Lázár. Szerinte a keresztény embereknél a megbocsátás fontos erény, teljes egészében kell nézni valaki életét. De hozzátette azt is, hogy nem érzi magát arra jogosultnak, hogy pálcát törjön valaki felett.

Kiss László súlyos hibát követett el, megbűnhődött érte. Az a kérdés, hogy megbocsátott-e az a személy, aki ellen elkövette a bűnt, illetve az a közösség, ahova Kiss László tartozik, fogalmazott Lázár.

Többször elismételte, hogy meghaladja a képességeit, hogy erkölcsi értelemben ezt az ügyet megítélje. Nem tudnak tanácsot adni ebben az ügyben az embereknek, hogyan alakítsák ki a véleményüket. A kormánynak nincs kompetenciája, hogy ebben a kérdésben állást foglaljon. Kérdésre válaszolva azt mondta: Orbán Viktor nem beszélt erről Kiss Lászlóval.

Kedden derült ki, hogy az úszók szövetségi kapitányát csoportosan elkövetett erőszakos nemi közösülésért jogerősen három év börtönre ítélték még 1962-ben, két akkori úszótársával együtt. Sportolói körökben közismert volt a kapitány rovott múltja, ám a kialakult konszenzus szerint az edző annak idején tiszta lappal indulhatott.