Lázár szerint kinevethetnék a sztrájkoló tanárokat, de nem teszik

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Lázár János szerint sikeretlen volt a tanárok sztrájkja, mert kevesen vettek részt rajta. Emiatt más kormányok kinevették volna a tanárokat, de ők nem tesznek ilyet, komolyan veszik a követeléseket. Azt is mondta, a kormány mégsem döntött a Klik megszüntetéséről.


A pedagógusok demonstrációjáról is beszélt Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján. Szerinte a tiltakozás célja az volt, hogy egy órára megálljon élet az országban, ez nem jött össze. Orbán Viktor is dolgozott szerdán a stábjával együtt, nem vették figyelembe a sztrájkot.

Lázár szerint erőtlen volt a demonstráció, a 3200 iskolából 100-ban volt tiltakozás. Figyelembe véve a résztvevők számát, szerinte más kormány kinevethette volna a tanárokat. De ők nem nevetik ki a tiltakozókat, nem nézik le őket. Sőt komolyan veszik a demonstrálók véleményét, hiba lenne azt alábecsülni. Ezt többször is elismételte.

A Fidesz szerint azonban sikertelen volt az akció. Helytelennek nevezte, hogy a tiltakozó tanárok a politikát beviszik az iskolába. Kritizálta, hogy a tiltakozók nem akarnak a köznevelési kerekasztalhoz ülni, illetve bizonyos miniszterekre mutatnak rá, kivel tárgyalnának. Ezt óvodás hozzáállásnak nevezte.

Hiába jelentette be Rétvári Bence, az Emmi államtitkára a múlt héten, hogy megszűnik a Klik, szerinte ilyen döntés még nem született. Az oktatási államtitkár feladata, hogy összegezze az oktatási kerekasztal javaslatait, majd ezt hozza a kormány elé. Jelenleg azonban még nem fejezte be a munkát a kerekasztal. Így még a kormányzati döntések sem születhettek meg. Bármilyen döntés is születik, a magyar állam a fenntartói jogáról nem fog lemondani, közölte.

A szerdai tanári tiltakozásról szóló cikkünket itt találja.