Lázár szerint az európai politikát Soros terve dominálja

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A kötelező migrációs elosztási mechanizmus miatt újabb vitákra számít a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János erre hivatkozva kéri, hogy az emberek véleményt nyilvánítsanak az október elején induló nemzeti konzultáción és válaszolják meg: kitartanak-e amellett, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország.


Az európai politikát Soros György terve dominálja – mondta Lázár János. A miniszter azt mondta: a terv szerint hitelek és adóemelések árán is évi egymillió embert kell behívni a Közel-Keletről vagy Afrikából az EU-ba. A milliárdos az elmúlt években többször konkrét javaslattal élt az EU számára, eszerint a versenyképesség erősítéséhez meg kell szervezni a migrációt, az érkezőknek pedig 2 év alatt 30 ezer eurót (9 millió forintot) kell biztosítani – mondta Lázár.

A Fidesz és a KDNP frakciója által kezdeményezett konzultáció célja, hogy megtudjuk, a választópolgárok támogatják-e ezen elképzeléseket – mondta Lázár, aki szerint a kormány nem a bevándorlásban, hanem a magyar családok támogatásában látja a megoldást a demográfiai problémákra. Lázár szerint az EU jövőjéről még csak most indul a vita.

A Görögország és Olaszország megsegítésére irányuló, szeptember 26-án lejáró kötelező elosztásra vonatkozó elvárás miatt a kérdésben világos álláspontot képviselő Magyarországot bélyegzik meg, miközben Máltát leszámítva nincs olyan tagállam, amely végrehajtotta volna a döntést – mondta a miniszter. A végrehajtás rendkívül lassan halad, a 98 ezer 255 befogadandó közül mindössze 28 ezer 242 ügye zárult le Európában. Magyarország számára 1294-et írtak elő, ezen megy a jogvita. Lázár szerint Magyarország tisztességes álláspontot képvisel, amikor kinyilvánítja, hogy nem akar egyetlen bevándorlót sem, ám mások nem beszélnek világosan. Például Románia az előírt létszám 17 százalékát, Szlovákia 16-ot, Németország 28 százalékot fogadott be.

Lázár a kvótaperben született bírósági döntés után arra számít, Brüsszel fokozni fogja a nyomást, mert jelenleg áthidalhatatlan a különbség: Brüsszel megszervezni, Magyarország viszont megállítani akarja a migrációt. A miniszter reméli, hogy ősszel Németország is jobb belátásra tér majd.

Farizeus hozzáállásnak nevezte Lázár, hogy miközben a nemzetközi sajtó nyomás alá helyezte Magyarországot, azok a tagállamok, amelyeket véd a magyar kerítés – például Ausztria –, "attól is rosszul voltak", ha naponta két-három tucatnyi ember érkezett a határon, mert valójában a határ teljes lezárását követelték.

Németországról azt mondta: Magyarország és a Fidesz szempontjából fontos, hogy a közelgő parlamenti választást a jelenlegi kancellár, Angela Merkel pártja, a CDU nyerje.

Lázár szerint a kormány biztos abban, hogy ha Magyarország beengedte volna a migránsokat, a közbiztonsági adatok ma "nem így néznének ki". Szerinte a Fidesz teljesítette a 2010-es ígéretét, hogy rendet tesz az országban, ezért Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa. A miniszter a rendőrség létszámának bővítését, a körzeti megbízotti rendszer visszaállítását, a rendőrség technikai megerősítését és a bűncselekmények számának jelentős csökkenését említette.

A konzultációs kampányról Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta: az eddigi szokásos keretek között zajlik majd, minden eleme nyilvános lesz. A kérdésre, hogy lesz-e plakátkampány, illetve televíziós és rádiós hirdetések, azt mondta: minden elemet látni lehet majd, amit korábban is.

Lázár szerint a konzultáció kérdései az úgynevezett Soros-terv részleteiről – a bevándorlásügyben javasoltakról: az évi egymillió bevándorlóról, a kerítés lebontásáról, a migránsok kötelező anyagi támogatásáról – szólnak majd.

A minisztert az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága látogatásáról azt mondta: tanulságos, hogy a mintegy 5 ezerből 5 projektet választottak ki. Szerinte nem azért nem találtak semmit, mert nem akartak, hanem mert minden törvényesen és szakszerűen zajlott a beruházások körül.