Lázár: az '56-os kivégzetteket kell megkérdezni, mit kaptak a Nyugattól

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A román-magyar határ száz kilométeres szakaszán is épülhet kerítés. Ez akkor történhet meg, ha a migránsok útvonala a román-magyar határra terelődik át. A földárveréseken azért vehet részt 222 külföldi, magyar nevű állampolgár, mert a Jobbik és az MSZP feljelentette az országot Brüsszelben. Ezekről Lázár János beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.


A román határon is lehet kerítés végső helyzetben, de előtte a kormány mindenképpen konzultál Romániával. A szerb–román–magyar hármas határt védenék meg elsőként, utána Nagylak térségét Mezőhegyesig. Összesen száz kilométeres szakaszon épülhet kerítés, több lépésben. Erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt Lázár János.

A kormány felkészült arra, hogy Szlovénia kerítést épít a horvát határ 80 kilométeres szakaszán. Ausztriában is vita folyik arról, hogy milyen legyen az épülő kerítés. Lázár szerint ez oda vezethet, hogy a szerb–magyar és a magyar–román határra érkezhetnek a jövőben a migránsok. Ezért lehet szükség a román határon épülő kerítésre.

Lázár elmondta, a román határra épülő kerítésről még nem született döntés. Ez akkor történhet meg, ha nagy számú menekült jelenik meg ott. A horvát szakasz építésekor már volt egy erről szóló terv, de ez akkor lekerült a napirendről.


A kormány ellenáll a németeknek

A kormány következő alkalommal november 18-án tart kormányülést. Ezen arról lesz szó, hogy milyen irányban indul el a tömeg, ha a szlovének lezárják a határt. Téma lesz, hogy a németek menedékkérőket akarnak visszatoloncolni többek között Magyarországra is. Lázár szerint ez nem fog történni, a kormány nem fogadja őket. “A magyar kormány célja, hogy ellenálljon, hogy ezt megakadályozza” - mondta.

A politikustól megkérdezték, hogy több nyugat-európai politikus, többek között az olasz miniszterelnök is felvetette, a magyar kormánynak nincs erkölcsi alapja fellépni a migránsok ellen. Többek között azért, mert nagy összegű támogatást kaptak az EU-tól. "Az '56-os kivégzetteket kell megkérdezni, mit kaptak a Nyugattól" - felelte erre Lázár.

Lázár arról is beszélt, hogy Orbán Viktor jelenleg Máltán van az EU-Afrika-csúcson. A magyar kormány a V4-kel együtt 300 határőrt, rendőrt küld Görögországba. A V4-ek a migrációs hullám elleni uniós alapok feltöltéséhez is hozzájárulna. Bírálta az uniós döntéshozatalt, nagy eredményeket nem vár a máltai csúcstalálkozótól. “Fontosak a miniszterelnöki vacsorák, de a társadalom várja, hogy történjen is valami” - mondta.

Magyarországra eddig 4848 menedékkérelmet nyújtottak be, 1256-ban hoztak döntést a magyar hatóságok. Ebből 928 ügyet megszüntettek, mert a menedékkérők eltűntek, elhagyták az országot. Két személy védelemben részesült, 326 ügyben elutasító döntés született.


Lázár feljelentő szocialistákat lát

Beszélt arról is, hogy a jelenleg zajló földárverésen 222 külföldi is vehet földet, pedig ezt a kormány meg akarta akadályozni. Lázár azt mondta, utánanézett az érintett 222 embernek. Zömében magyar nevű emberekről van szó, akik osztrák, román állampolgárok. A listát Lázár szívesen nyilvánosságra hozná, ha ezt az adatvédelmi szabályok engedik.

Lázár szerint az Európai Bizottság ragaszkodott ahhoz, hogy a nem magyar állampolgárságú, helyben lakó földművesek is részt vehessenek a földárveréseken. Az MSZP és a Jobbik jelentette fel a magyar kormányt az EB-nél. Erről azt mondta, az MSZP és a Jobbik elérte, hogy 222 külföldi előtt megnyílt a földvásárlás lehetősége.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Csányi Sándor élelmiszer-ipari érdekeltségei adják az élelmiszer-termelés 20-30 százalékát. Ha ezeket a földeket is elárvereznék, az kemény érvágást jelentene a magyar élelmiszeriparnak.


Nincs infója az államtitoksértésről

A Századvégről is kérdezték a miniszterelnökségi minisztert. Azt mondta, a Miniszterelnökség elveszítette azt a pert, amelyet a VS.hu újságírója indított. Ez alapján ki kéne adni a kormánynak a Századvég által készített tanulmányokat. De a Kúriához fordult felülvizsgálati kérelemmel, kérte, hogy a Kúria minél előbb döntsön, eddig ez nem történt meg. A kért tanulmányok, közel húszezer oldal, össze vannak készítve, bármikor nyilvánosságra tudják hozni.

Lázárnak nincs olyan információja, amely arra utalna, hogy a Századvégnél államtitoksértés történt volna. Szerinte politikai támadás zajlik a kormány stratégiaalkotó szervezete ellen. Az elmúlt hetekben derült ki, hogy a Századvég munkatársainak csak 2013-től volt jogosultáguk államtitkok kezelésére, a kormánynak azonban már korábban elkezdtek dolgozni.


Öltözködés, cseresznye

Szijjártó Péter kidobott luxuszakójára utalva mosolyogva azt mondta, öltözködési szokásokról nem szeretne beszélni. Hegedűs Zsuzsának, Orbán Viktor főtanácsadójának a kijelentésre, miszerint a kormányfő visszavette a politikai irányítást Lázártól, azt felelte: nem cseresznyézik egy tálból Hegedűssel, nem kommentálja a mondandóját.