Lázár pályafutása vereségének tartja a vasárnapi boltzár eltörlését

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-


Lázár János a Kormányinfón beszélt a vasárnapi boltzár visszavonásáról. Azt mondta, hogy Fidesz hétvégi elnökségi ülésén vita volt erről, a hétfői kormányülésen még nagyobb vita volt. Itt ő is jelezte, hogy nem ért egyet javaslat visszavonásával. Ekkor kérte meg Orbán Viktor, hogy inkább maradjon távol a szavazástól, és ne szavazzon nemmel. Korrektnek nevezte a miniszterelnök ezen kérését.

Szerinte a vasárnapi boltzár visszavonásáról még sok vitát le kell folytatni a Fideszben. A Fidesz választói ellen szavaztak azok a képviselők, aki megszavazták a visszavonást. Amellett kellett volna kampányolni, hogy a vasárnap munkaszünet nap legyen, mondta.

A saját politikai pályafutása vereségének tartja, hogy ezt a javaslatot visszavonta az Országgyűlés. Amikor a vasárnapi boltzárat korábban elfogadta az Országgyűlés, akkor győztek a KDNP-sekkel együtt, most viszont vereséget szenvedtek. Azért küzdött korábban, hogy a vasárnap munkaszüneti nap legyen, és sajnálja, hogy a parlament megváltoztatta a döntést - tette hozzá.

Azt mondta, azért nem akarta megszavazni a döntést, mert inkább elvi konzervatívnak tartja magát, mint elvtelen pragmatistának. A vasárnapi munkaszünet a hétbéli meggyőződésével is egybevág. Az MSZP megteremtette annak a lehetőséget, hogy az embereknek dolgoznia kelljen vasárnap. "Gratulálok ehhez!"- fogalmazott.

A politikus nem kívánt részleteket mondani arról, hogy Orbán Viktort kedd este vendégül látta hódmezővásárhelyi házában. Szerinte nincs semmi rendkívüli abban, hogy a miniszterelnök az egyik miniszterénél tölt egy estét.

Lázár kedden Kövér Lászlóval és Balog Zoltánnal távol maradt a parlamenti szavazástól. Később Balog Zoltán erőforrás miniszterrel közösen nyilatkozatot adtak ki, ebben arról, írtak, hogy a távolmaradásuk valójában „nem”, de ezt a szavazatot a kormány iránti lojalitásból nem adták le. Lázár már a hétfői kormányülésen is jelezte, hogy nem fogja megszavazni a törvényt.

Rogán Antal hétfőn a kormányülés szünetében jelentette be, hogy kormány azt javasolja: a parlament vonja vissza a vasárnapi boltzárról szóló törvényt. A döntést azzal magyarázta, hogy a kérdés megosztotta az embereket az elmúlt egy évben.