Lázár örül, hogy Habony érdeklődik a 18. századi festészet iránt

-


Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, mit gondol arról, a Szépművészeti Múzeumtól kölcsönzött képeket abban a lakásban állították ki, amelyet korábban Habony Árpád is használt.


Örüljünk hogy vannak olyanok, akik a 18. századi képzőművészet iránt érdeklődnek.

- fogalmazott. Habony nevének említése nélkül azt mondta, nagy dolog, hogy vannak ilyen emberek, ilyen cégek. Szerinte nem eretnekség magáncégeknek műtárgyakat letétbe adni, ez nem bűn. Arról is beszélt, hogy nem a Szépművészeti Múzeum általános gyűjteményébe tartozó képekről volt szó, hanem raktáron lévő képekről, amelyeket nem ingyen adtak oda.

A miniszterelnökségi miniszter szerint a Szépművészeti Múzeumnak jelenleg 3000 letéti szerződése van, ebből 1200 állami szerződés.

Az Átlátszónak a Szépművészeti Múzeum - a bíróság jogerős döntése nyomán - elárulta: Jáksó László és a TV2 gazdasági igazgatójának, Halkó Gabriellának a cége, a Brand Lab Kft. hol tárolta a múzeumból kölcsönzött műkincseket. Eszerint a képek abban az V. kerületi, Szerb utcai lakásban voltak, ahol gyakran feltűnt Habony Árpád is, és amelyet a miniszterelnök főtanácsadójának volt anyósa bérel az V. kerületi önkormányzattól.

Korábban lapunk írta meg, hogy a Brand Lab Tanácsadó Kft.-nek a Szépművészeti Múzeum tíz darab, 292,5 millió forint összértékű festményt adott kölcsön. A társaság képenként havi nettó 15 ezer forintot fizetett három hónapra. Az Átlátszó azért indított pert, hogy megtudja, hol állították ki a képeket. A Kúria végül elutasította a Szépművészeti kérelmét, és az adatok kiadására kötelezte a múzeumot.

A Szerb utca 9. alatti ingatlannal korábban több újságcikk is foglalkozott. Az ingatant 2007-ben 110 millió forintért újította fel az V. kerületi önkormányzat, majd 2013-ban 107 millióból szigeteltették is. Itt lakott Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester is, aki az ingatlant 30 százalékos kedvezménnyel vette meg.

A képeket a társaság azért tudta hazavinni, mert ezt egy jogszabály lehetővé tette. Az Index felidézte, hogy a törvénymódosítást még 2013-ban két fideszes képviselő, L. Simon László és Gyimesi Endre nyújtotta be. L. Simon akkor a blogján hosszan írt arról, miért tartja fontosnak a módosítást. „Az sem ördögtől való gondolat, hogy a közvagyont képező, de különböző okokból láthatatlan műtárgyak és műkincsek egy részét gazdasági társaságok vagy akár magánszemélyek számára adjuk kölcsön” – írta.

A Brand Lab pár héttel a törvény hatályba lépése után már kikölcsönözhette és meg is kapta a tíz festményt. Itt olvashat arról, hogy mely képekről volt szó.