Lázár nem tudja, miért nincs ujjlenyomata

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

A miniszter maga közölte, hogy „nincs ujjlenyomata” – most az is kiderült, nem tudja, miért.


Az FBI által évtizedek óta körözött Ghaith Pharaon ügyével összefüggésben jelentette ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy neki nincs ujjlenyomata, ezért nem 5 évre kap útlevelet, hanem minden évben meg kell igényelnie az okmányt. Arra azonban nem adott választ korábban, hogy egy ritka, de létező betegségben szenved-e, vagy más oka van „biometrikus azonosítója” hiányának

A napokban Fodor Gábor független országgyűlési képviselő kérdezett rá Lázár testi problémájára. A Liberális párt elnöke azt tudakolta, hogyan lehetséges, hogy a miniszternek nincs ujjlenyomata, nem akadályozza-e ez az Információs Hivatal – vagyis a külföldi hírszerzés – irányításában.

Lázár válaszában kijelentette: „A területileg illetékes járási hivatalban valóban nem sikerült levenni az ujjlenyomatomat. Ennek oka számomra nem ismert.” Arra azonban nem adott választ, hogy más esetben rögzítették-e az egyedi azonosításra alkalmas lenyomatot, így például a hírszerzés épületében.

Fodor tudni véli, hogy az Információs Hivatal épületének bizonyos részeire csak ujjlenyomat-azonosítással lehet belépni, valamint vannak olyan adathordozók a nemzetbiztonsági szolgálatoknál, amelyek tartalmának megismeréséhez ugyancsak kellenek ujjlenyomatok. Lázár azonban ezekre a felvetésekre érdemben nem reagált.