Lázár: Nem tisztességes gyerekekkel zsarolni a kormányt

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt üzente a pedagógusoknak.


A közoktatásban jelenleg nincs lehetőség újabb 15-20 százalékos béremelésre, ezt akkor sem tudja megtenni a kormányzat, „ha gyerekekkel próbálják tisztességtelenül zsarolni” – mondta ez utóbbitól óva intve a szakszervezeteket a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Lázár János a tárgyalásokon való részvételre buzdította a pedagógusok képviselőit, hangsúlyozva: a kormány nyitott a konstruktív együttműködésre. Azt azonban a kabinet nem vállalhatja, hogy a pedagógusok „a gyerekeket maguk előtt tolva kérjenek béremelést” – fogalmazott.

Kijelentette azt is, az ingyenes tankönyvek megmaradnak, de a tankönyvlobbi számára nem tudnak engedményeket tenni, még akkor sem, „ha a tankönyvlobbi pedagógusokon keresztül nyilvánul meg”.


Követelések

A 15-20 százalékos, Lázár János által említett béremelési követelést nem először említi a kormány. Orbán Viktor 18 százalékról beszélt, ami után az államtitkároknak kellett megmagyarázniuk, hogy is jött ez ki.

A pedagógus-szakszervezetek már korábban jelezték, hogy nem értik, ez a szám hogy jött ki, és többen azzal vádolták a kormányt, a bérkövetelés emlegetésével a társadalmat akarják ellenük hangolni.