Lázár nem számít váratlan fordulatra a pénteki szavazáson

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A miniszter is úgy véli: Horthy Miklós kivételes államférfi volt.


Nem számít váratlan fordulatra vagy sikerre a plakáttörvény pénteki parlamenti szavazásán a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János szerint az átláthatóság biztosítása érdekében készek lettek volna ellenzéki javaslatok befogadására, de "az ellenzék meghátrált". Vannak még egyeztetések, de nem hiszi, hogy a kétharmados többség megteremthető – mondta Lázár, aki szerint a Fidesznek abban van felelőssége, hogy feles törvényekkel is garantálni lehessen az átláthatóságot.

Ne "politikai strómanok" üljenek a parlamentben, hanem álljon ki nyíltan, akinek javaslata vagy kérése van – mondta Lázár a Jobbik plakátkampányára utalva. Befolyásszerzésnek nevezte, hogy vannak nagytőkések – utalt Simicska Lajosra –, akik kedvezményesen biztosítanak választási időszakon kívül juttatásokat. A kormány nyílt közbeszerzési eljárásokon, versenyben vásárol plakáthelyeket, s Lázár nem tud arról, hogy bármely párt a tiltott pártfinanszírozás ezen formáját megengedte volna magának, mint a Jobbik. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök nem érkezik haza Brüsszelből a pénteki szavazásra.

Június 27-én életbe lép a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságára vonatkozó törvény, és Lázár a szabályozás betartását kérte mindenkitől. Szerinte a Velencei Bizottság egy politikai deklarációval egészítette ki állásfoglalását, erre Trócsányi László igazságügyi miniszter érdemben reagált. A kormány elkötelezett az átláthatóság kérdésében.

A következő tanévben már egymillió gyermek kapja ingyen a tankönyveit, míg például 2013-ban 614 ezer volt a jogosultak száma. Erre 12 milliárd forintot fordít az állam. A kormány idén is gondoskodik a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetéséről, ez 208 ezer gyermeket érint, 60 százalékkal többet, mint 2010-ben. Erzsébet-táborokban 100 ezren vehetnek részt idén nyáron, a Határtalanul programban pedig 35 ezren utazhatnak a Kárpát-medence különböző régióiba.

A miniszter szerint rendben zajlanak a 73 ezer diákot érintő szóbeli érettségik. A 2017-2018-as tanévben óvodába 314 ezren, általános iskolába 750 ezren, szakközépiskolába 78 ezren, szakiskolába 5800-an, gimnáziumba 182 ezren, szakgimnáziumba pedig 168 ezren fognak járni.

A béremeléseknek köszönhetően a bruttó átlagkereset átlépte a 300 ezer forintot, a nettó pedig 200-210 ezer forint körül alakul. A Magyar Turisztikai Ügynökség előrejelzése szerint 2012-ben az emberek 36 százaléka tervezett utazást, ez idén 51 százalékra nőtt.

Lázár azt mondta, végrehajtják az Európai Unió Bírósága ítéletét, amely szerint távszerencsejátékok engedélyezésére vonatkozó magyar szabályozás nem összeegyeztethető a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével.

A kórházi fertőzésekről azt mondta, 30-40 évnyi problémára nem lehet néhány év alatt választ adni. Szerinte a kormány az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett, hogy az egészségügy helyzete javuljon, öt-tíz év alatt azonban nem lehet radikális változásokat elérni, ehhez hosszú évtizedek munkája kell. A vidéki kórházak fejlesztésére költött 500 milliárd forint után a következő években 700 milliárd forintot költenek a budapesti kórházak fejlesztésére. A modernizáció pedig a fertőzések kockázatát jelentősen csökkenti – mondta. Idén várhatóan nem kezdik el a budapesti szuperkórház építését, amelynek költségei meghaladják a 120 milliárd forintot.

Problémának nevezte azt is, hogy sokan nem veszik igénybe az ingyenes szűrővizsgálatokat.

Lázár szerint még nincs döntés arról, hogy már a szülést követően 24 órával elbocsáthatják a kórházból az anyát az újszülött babával. A téma napirenden van, az elmúlt években több szervezet is kezdeményezte a lehetőség megadását – mondta, példaként a Születésház Egyesületet és a TASZ-t említette. Szerinte ezt nem a kormánynak, hanem az érdek-képviseleteknek és az orvosoknak kell eldöntenie.

A miniszter egyetért Orbán kijelentésével, hogy Horthy Miklós kivételes államférfi volt. Antall Józsefet idézve azt mondta: "Horthy Miklóst magyar hazafinak tartom". Szerinte megcáfolhatatlan tény, hogy volt néhány politikus, aki a trianoni békediktátum után megmentette az országot. Ide sorolta Bethlen Istvánt, Klebelsberg Kunót és Horthy Miklóst. Az szerinte komoly történelmi vita, hogy 1944-ben a német megszálláskor Horthy jól döntött-e, hogy államfő marad. Ha lemond, akkor 1944 nyarán nem tudja leállítani a budapesti zsidóság deportálását – mondta a miniszter, aki szerint az is megkérdőjelezhetetlen történelmi tény, hogy Horthy nem állította le a vidéki zsidóság deportálását.

Egy hárommilliárd forintos kárt okozó bűncselekmény miatt nyomoz az adóhatóság egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég ügyében – mondta Lázár, de az adóhatóság nem hozhat nyilvánosságra nevet. "Úgy tudom, én személy szerint Lázár Jánosként, hogy az ügy főszereplője az a Czeglédy úr, aki Szombathelyen a Magyar Szocialista Pártot évek óta vezeti" – mondta a miniszter. Szerinte sok ilyen szocialista ügy lehet még, "a vidéki MSZP-sek között sok ilyen Czeglédy-típusú ember van".