Lázár: nem privatizáljuk az erdőket

Fotó: MTI / Nagy Lajos

-

A miniszter szerint az erdőgazdaságokat vizsgáló KEHI-jelentésben semmi olyan nincs, ami megnyugtathatná a képviselőket. Az erdő állítólag nem eladó, de ugyanezt az erdőgazdálkodó cégekről már nem jelentette ki ilyen határozottan.


„Az erdővagyonnak közösségi célokat kell szolgálnia. Magánosításról és privatizációról szó sem lehet!” – jelentette ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn a parlamentben, ahol Sallai Róbert Benedek kLMP-s képviselő azonnali kérdésére válaszolt. Az ellenzéki képviselő azért érdeklődött Baljós árnyak címmel az erdőgazdaságok sorsáról, mert a múlt héten kiderült, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) súlyos szabálytalanságokat tárt fel hat állami erdőgazdaságnál.

„A munkaanyagot láttam, semmi olyat nem tartalmaz, amitől képviselőtársaim megnyugodhatnának” – mondta Lázár, de hangsúlyozta, hogy a vizsgálat még nem zárult le, az erdőgazdaságoknak még joguk van véleményezni a jelentést. Ugyanakkor Lázár szerint „épp itt az ideje, hogy tisztán lássuk, kinek az érdekeit szolgálja az erdővagyon”, ezért is terjesztette ki a vizsgálatot az összes erdőgazdaságra.. Példaként azt említette, hogy az érintett társaságok éves bevétele 97 milliárd forint, de az államkasszába csak egymilliárdot fizettek be.

Sallai hiába kérdezte külön is, hogy mi lesz az erdőgazdálkodó cégek sorsa (hiszen attól, hogy az erdő állami tulajdon marad, a cégeket még eladhatják vagy összevonhatják), illetve hogy lesz-e személyi felelősségre vonás, Lázár erre nem válaszolt. Csak annyit mondott: nem tudja megcáfolni azokat a híreket, amelyek szerint az erdőgazdaságok drágábban adták a fát helyieknek, mint amennyiért a Tüzép-telepen kapni lehetett. A miniszter azt ígérte, ha kész a jelentés, az ellenzéki képviselők betekinthetnek.