Lázár: Nem liberalizálják a tankönyvpiacot

-

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyértelművé tette, hogy a tankönyvpiac liberalizálására nincs lehetőség. Átalakul a pedagógusok továbbképzési rendszere, az állam nemcsak fenntartója de működtetője is lesz az iskoláknak. A Klik központja nem szűnik meg.


Lázár János a kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: nem tud arról, hogy megszűnne a Klik országos központja. Szerinte országos fenntartói szervezetre szükség van, de a centralizáció nem vált be, ezért az iskolák, a tankerületek és a központ között újragondolják a feladatok elosztását. A Klik költségvetése ugyanúgy mintegy 500 milliárd forint marad, mint volt, mondta.

Új nemzeti alaptantervre, a tanulói terhek csökkentésére, a pedagógus-továbbképzési rendszer átalakítására tett javaslatot Palkovics László oktatási államtitkár a kormánynak - ismertette Lázár.

Palkovics kezdeményezte, hogy a köznevelési kerekasztal javaslatai alapján 2018-tól legyen új nemzeti alaptanterv, a tanulói terhek pedig már a következő tanévtől csökkenhetnek. A pedagógusok továbbképzésének átalakításával kapcsolatban azt javasolta, hogy az egyetemeket helyezzék a középpontba, a költségeket pedig teljes egészében az állam viselje.

Az oktatási államtitkár azt is kérte, hogy a kormány vizsgálja felül a vegyes - állami és önkormányzati - működtetésű intézményi modellt, mert az megbukott. Egyértelmű viszonyokra van szükség, vagyis az állam legyen a fenntartó és a működtető is.