Lázár: Nem korrupt a kormányzat

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A kormány korrupcióellenes tanácsokat kért a Transparency Internationaltől, de nem kapott – mondja Lázár. A szervezet szerint meg se kérdezték őket.


A Transparency International (TI) nemzetközi, korrupcióellenes szervezet szerdán mutatta be korrupciós barométerét, amely szerint a lakosság több mint harmada gondolja úgy, hogy a kormányzatot érinti a korrupció, több mint fele szerint pedig a csúszópénzek komoly problémát jelentenek az országnak. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az emberek ezt rosszul érzékelik, a kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen.

A politikus közölt: annyira harcolnak az illegális pénzek ellen, hogy a TI-t is többször meghívták egyeztetésekre, ahol segítséget, tanácsot vártak a szervezettől a jogszabályok módosítására. Azonban – így Lázár – egyetlen értelmes ötletet sem kaptak, mindössze annyit: hozzák nyilvánosságra azon szervezetek nevét, amelyek felmentést kapnak a közbeszerzések alól. Ezt, mint mondta, decemberben megteszik. Lázár hozzátette: nem hiszi, hogy ez sokat javítana a helyzeten.

Lapunk megkereste a Transparency Internationalt is, ahol arról tájékoztatták a VS.hu-t, hogy Lázár mindössze egyetlenegyszer, a közbeszerzési törvény módosítása kapcsán hívták meg őket egyeztetésre, közel száz másik szervezettel együtt. Így a TP-nek mindössze néhány perce volt reagálni a törvény módosítására. Ekkor több felvetéssel is éltek – ezek között volt az egyik, amit Lázár említett. A miniszter ígérete ellenére mindeddig a jogszabály tervezetéhez egyetlen kormánypárti képviselő sem nyújtott be olyan értelmű módosító javaslatot, amely a nyilvánosságra hozatalt segítené.