Lázár nem áll a CÖF pártján

-

A Békemenet szervezői kiakadtak Sólyom László volt köztársasági elnökre, amiért segített a menekülteken. Lázár János megköszönte ugyanezt. Nem mellesleg: a miniszterelnök felesége is vitt adományokat korábban, az ellen nem emelt szót a CÖF.


A Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum közleményben kifogásolta, hogy Sólyom László volt köztársasági elnök egy estére önkéntesnek állt a Máltai Szeretetszolgálatnál és meglátogatta a migránsokat a II. János Pál pápa téren. A szervezet szerint Sólyom lépése


nyilvánvalóan politikai tartalmú és ellentétes a kormányzat azon törekvéseivel, amelynek célja, hogy a menekültáradat ne okozzon szükségtelenül nagy kárt Magyarországnak.

„Sólyom László gesztusa különösen annak fényében elgondolkodtató, hogy meglepő módon visszafordult a komáromi Duna hídon, noha tudta, hogy a felvidéki –politikailag üldözött – magyarok jelentős számban vártak rá Révkomáromban” - írja a szervezet, bár azt nem teszik hozzá, hogy Sólyom akkor a Szent István-szobrot avatta volna, de szó szerint kitiltották az országból, ezért fordult vissza a híd közepén.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón viszont megköszönte a civileknek, a civil szervezeteknek, hogy segítették az országba belépőket. Kiemelte Sólyom László volt köztársasági elnök és Lévai Anikó támogatását. Orbán Viktor felesége az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként vitt adományokat a menekült gyerekeknek július elején, mikor már elindult a plakátkampány és eldőlt a kerítés felépítése is. Lévai Anikó akkor azt mondta, „az állam dolga, hogy védje a határt és az embereket, a civileknek pedig olyan erkölcsi és morális normák szerint kell eljárniuk, amit a lelkiismeretük diktál.”


A szavak erejével küzdenek az embercsempészek ellen

A kormány kedden dönt egy újabb plakátkampányról: a migrációs tranzitországokat is teleplakátolnák. A cél, hogy „megtörje a szervezett, Magyarországról Nyugatra vezető embercsempész-útvonalat” - közölte Lázár János a sajtótájékoztatón.


A kormány világossá akarja tenni, hogy nem érdemes elindulni Magyarország felé, mert megváltoztak a jogszabályok és épül a határzár.

Egyelőre nem tudni, hogy oda milyen plakátokat terveznek. Szerbiában, Macedóniában Görögországban várhatók a feliratok.


Lázár János szerint Magyarország „nevetségesen kevés” pénzt kap az uniótól a bevándorlási helyzet kezelésére.

Az Európai Bizottság 2,4 milliárd eurós támogatást hagyott jóvá hétfőn a 2014-2020-as időszakra tizenkilenc EU-tagország megsegítésére, ezen belül 64,1 millió eurót Magyarországnak, hogy javítsák a menekültek befogadására szolgáló kapacitásaikat, illetve a határaik biztonságát.

Lázár János szerint méltánytalan és igazságtalan, hogy ebből a keretből Magyarországnak ilyen kis összeg jut, holott az egyik legveszélyeztetettebb ország. Olaszország és Görögország kapja meg a teljes összeg csaknem felét. Lázár János erre azt mondta, „a régi tagállamok javára lobbizás történt rossz értelemben”, ezt szóvá teszik Brüsszelben.