Lázár: Nem a törökök, a határvédelem állítja meg menekülteket

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A miniszter a szokásos csütörtöki kormányinfón mondta ezt. Beszélt arról is, hogy az EU dönthet az Ukrajnára vonatkozó vízumliberalizációról.


Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt: Orbán Viktor a csütörtökön kezdődő brüsszeli EU-csúcson komoly csatára készül a kötelező betelepítési kvóta ellen. A múlt heti kormányülésen erre felkészültek.

A kormány célja, hogy megakadályozzák a kötelező betelepítést. Ha kötelező kvótáról születne döntés, akkor fontos lesz a népszavazáson megismerni az emberek véleményét – mondta a miniszterelnökségi miniszter. A népszavazás a leghatékonyabb eszköz a kötelező kvóta ellen.

A brüsszeli csúcson arra számítanak, hogy az EU dönt Ukrajna tekintetében a vízumliberalizációról. A magyar kérés az volt, hogy az ukrán polgárok még a törökök előtt vízum nélkül léphessenek az EU területére. Lázár szerint ezt a döntést még ma meghozhatják Brüsszelben.

Lázár szerint kérdés, hogy a migránsválság kezeléséhez szükség van-e a Törökországgal való megállapodásra. Ez azért merült fel, mert mióta a balkáni országok lezárták a határokat, a migránsok nem jönnek. Az első siker az elmúlt az egy évben, hogy az uniós tagságra váró országok össze tudtak fogni, és megállították a bevándorlást. A menekülteket nem a Törökországgal való megállapodás állítja meg, hanem a határvédelem. Ennek a mintaképe a magyar határzár volt – mondta.

Az már más kérdés, hogy a Görögországban rekedt menekültek milyen elbánásban részesülnek – tette hozzá. Emiatt most Görögországnak kell segítséget nyújtani, hogy az ott rekedt embereket el tudják látni. De Lázár szerint fennáll annak a veszélye, hogy a jó idő beálltával megnyílhat az út Olaszország felé.

A miniszter szerint a mostani csúcs nem fog még tárgyalni az uniós menekültügyi szabályokról szóló dublini rendszer reformjáról. Az a veszély fenyeget, hogy a menekültügyi rendszer reformja érintheti az ország szuverenitását is. A döntések most nemzeti hatáskörben van, és Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy ez így maradjon a jövőben is. De ez a téma nincs napirenden.