Lázár nekiment a kormányt bíráló uniós biztosnak

-


"A kormány tegnap értesült arról, hogy Bienkowska biztosasszony egy interjúval tisztelte meg a magyar közéletet" - vezette fel a témát Lázár János a kormányszóvivői tájékoztatón.


A miniszter azt mondta a belső piacért felelős lengyel biztossal készült interjúról, hogy Bienkowska az Európai Bizottság nevében kereskedelmi háborúval fenyegette meg Magyarországot. „Ez példátlan" - mondta Lázár, hozzátéve: ha a kormány patrióta gazdaságpolitikát folytat, akkor háborúra kell számítani a bizottsággal.

„Készen állunk arra, hogy szakmai kommunikációt folytassunk. Tisztázni kell, kinek az álláspontja ez, a biztosé, vagy az Európai Bizottságé" - mondta Lázár.

A miniszter szerint amikor a biztos kereskedelmi háborúval fenyeget, három cégcsoport nevében beszél: a politikus a Spar, a nagy gyógyszerkereskedők és a dohánylobbi, ezen belül is a Phillip Morris érdekében szólalt fel, mondta Lázár. Szerinte a biztos rátámadt a magyar patikusokra és a dohányzás érdekében szólalt fel.

A biztos szavaitól nem fogunk megijedni - tette hozzá a miniszter.

Az interjúban egyébként az is elhangzott, hogy „az agresszívebb retorika az, ami aláássa Magyarország tekintélyét az Európai Unióban”. „Európa néha nagyon szereti, ha udvariasan bánnak vele” – jegyezte meg a biztos.