Lázár: ne sértegessék a magyar embereket

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A miniszter szerint Sorosnak erős hálózata van Brüsszelben.


Magyarországot megint az Európai Parlament (EP) szégyenpadjára próbálják ültetni – mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az egyik liberális csoport újabb bizottsági meghallgatást kezdeményezett Magyarország ügyében. Pedig az európai együttműködésnek egymás tiszteletben tartására kellene épülnie, ezért Magyarország azt kéri minden EP-képviselőtől, hogy tartsa tiszteletben a magyar embereket és ne sértegesse őket – mondta.

Lázár "fel sem tételezi", hogy azért gyorsulnak fel az események, mert a "szponzor" Brüsszelbe látogat, de szerinte beszédes, hogy hétről hétre kerülnek elő hírek arról, hogy Soros Györgynek milyen erős hálózata van Brüsszelben.


Határvédelem

A Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium 51 milliárd forintot kap határvédelemre az év végéig – mondta a miniszter. Lázár szerint azért kap pénzt a két tárca, hogy Magyarország továbbra is Európa és a világ egyik legbiztonságosabb országa maradhasson, és megvédhessék az országot az illegális bevándorlóktól.

A kormány álláspontja szerint tiszteletben tartják: vannak nagy nyugat-európai országok, amelyek bevándorlóországok, de nem fogadják el, hogy a közép-európai "még nem bevándorlóországokat" is megváltoztassák – mondta Lázár.


Áldozatvédelem

A zaklatási ügyekben a kormány és a kormánypártok az emberi méltóságot tartják a legfontosabbnak, ami ez esetben az áldozatok védelmét jelenti – mondta Lázár. Ugyan a magánviszonyokban a kormánynak nincs helye és keresnivalója, de szerinte fontos állást foglalni.

A leghatározottabban elutasítják az erőszak minden megnyilvánulását és a hatalommal való visszaélés minden formáját – mondta Lázár.


Határon túliak

Nem csökkenhetnek a kárpátaljai magyarok jogai – mondta Lázár. Úgy szeretnék lefolytatni a vitát a magyar-ukrán viszonyrendszerben, hogy az együttműködés lehetősége megmaradjon. Arra kéri az unióba törekvő országot, hogy tartsa be azt a szokást, miszerint ha egy kisebbségnek már megvolt egy joga, az maradjon is meg – mondta a miniszter.

Gyurcsány Ferenc felvetésére, hogy vonják meg a határon túli magyarok szavazati jogát, Lázár a határon túli szervezetek egységes véleménye mellett állt ki. A volt miniszterelnöknek 2003-2004 óta problémája van a határon túli magyarokkal, míg a határt áttörő illegális bevándorlókat szívesen látja – mondta Lázár.