Lázár megvédte a Századvéget, kiállt a stadionépítések mellett

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-


Lázár János a Kormányinfón reagált a Századvég-tanulmányokat közlő VS.hu cikkekre. A miniszterelnökségi miniszter szerint a Századvég “körültekintő, alapos” munkát végzett.

Lázártól megkérdezték, hogy ha a vasárnapi boltzártól visszaléptek arra hivatkozva, hogy az nem népszerű, akkor miért nem állítják le a stadionépítéseket. A tanulmányokból többek között kiderült, hogy a megkérdezettek 56 százaléka nem, vagy egyáltalán nem értett egyet az építkezésekkel.

Erre a politikus azt válaszolta: nem a Századvég kormányoz, az Orbán-kormány arra kapott felhatalmazást, hogy politikai döntéseket hozzon. Szerinte az is bizonyítja, hogy a Századvég alapos munkát végez, hogy ebben a kérdésben például nem a kormány szándékának megfelelő tanulmányt készített.

A Századvég jó néhány olyan tanulmányt tett le az asztalra, amely egy döntés ellentmondásaira hívta fel a figyelmet, mondta. A sport fontos, biztosítani kell ezzel a lehetőséget, mondta Lázár a stadionépítésekre utalva.

Rákérdeztek arra is, hogy mire használták azt a tanulmányt, amely arról szól, hogy piacra látogatóknak milyen pártszimpátiájuk van. Lázár szerint annak a miniszternek kell ebből következtetéseket levonnia, aki a vidékfejlesztéssel foglalkozik. Hozzátette: nem ő rendelte meg az összes tanulmányt, de amit megrendelt, azokat felhasználta.

A nyilvánosságra hozott elemzések szerinte cáfolják azt a tézist, hogy a kormány nem végez alapos elemzést a döntések előtt. Korábban a kormányt azzal vádolták, hogy a döntéseket nem készítik, most kiderült, hogy ez nem igaz.

Lapunk hétfőn kezdte el a publikálni azokat a Századvég-tanulmányokról szóló cikkeket, amelyeket több éves pereskedés után szeretünk meg. Több mint 77 ezer oldalnyi iratot dolgoztunk fel. A cikkeinket itt találja.