Lázár megtartja a cégét, de Giró-Szász bukhatja a szállodát

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Be kell számolniuk a Miniszterelnökség vezetőinek, eleget tettek-e Lázár János kérésének, beszüntették-e üzleti tevékenységüket. L. Simon László mellett még Giró-Szász András és két helyettes államtitkár lehet érintett. A miniszter saját romániai cégét nem adja el, az ugyanis vegetál.


Egyre komolyabb hullámokat ver, hogy L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár letagadta, köze lenne a saját borászatához. A történtek úgy tűnik, annyira felbosszantották Lázár Jánost, hogy vasárnap közleményben szólította fel saját államtitkárát, szabaduljon meg a gazdasági érdekeltségeitől.

A mindössze két bekezdésből álló közlemény nem csak L. Simonnak, hanem a tárca vezetőinek is szólt. „A jövőben nyomatékosan felhívom a Miniszterelnökségen dolgozó államtitkárok, helyettes államtitkárok figyelmét, hogy üzleti tevékenységet ne folytassanak!” - írta Lázár. A miniszter szerint így előzhető meg, hogy a minisztérium vezetőivel kapcsolatban felmerüljön a visszaélés gyanúja.


Mi lesz Giró-Szász szállodájával?

Azonban vagyonnyilatkozata szerint Lázár Jánosnak kétszázalékos érdekeltsége van a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt-ben, a kolozsvári székhelyű ERD Coditor Srl-nek viszont száz százalékos tulajdonosa. A 2011-ben alapított romániai cég erdőgazdálkodással foglalkozik, pénzügyi adatai alapján minimális tevékenységet végez.

Ezen kívül közismert, hogy Giró-Szász András, kommunikációs államtitkár pedig résztulajdonosa lehet a belvárosi Dorottya utcába tervezett 120 szobás hotelnek. A kommunikációs államtitkárnak 20 százalékos részesedése van a Safe Port Projekt Kft.-ben, amelynek másik tulajdonosa, Serfőző Péter, Giró-Szász sógora. A társaság alakítja szállodává a birtokukban lévő belvárosi ingatlant. A munkálatokat a Market Zrt. végzi, amelynek tulajdonosa Garancsi István, a Videoton-tulajdonosa.

Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy Lázár utasítása ezekre a cégekre is vonatkozik-e. Azt válaszolták: “A miniszter felhívása egyértelmű: az általa vezetett tárcához tartozó államtitkárok, helyettes államtitkárok üzleti tevékenységet nem folytathatnak, azaz senki tevékenyen, a napi, vagy az általános ügymenetet befolyásoló módon nem vehet részt gazdasági társaság munkájában, vezetésében."

Ezen kívül kitértek a közleményükben arra is, hogy Lázár János maga „az érdekeltségében álló gazdasági társaságok kapcsán ilyen munkát nem végez.” Tehát ezek szerint Lázár nem tervez változtatást ezekkel a cégekkel.

Hozzátették azt is: minden érintettől tájékoztatást kértek a felhívás tudomásulvételéről, illetve teljesítéséről.

A Miniszterelnökség válasza nem tér ki külön Giró-Szászra, de úgy tudjuk, Lázár azt várja a kommunikációs államtitkárától, hogy szabaduljon meg szállodai érdekeltségétől. Giró-Szász András megkeresésünkre annyit válaszolt: jelenleg szabadságon van, így egyelőre nem foglalkozott Lázár János közleményével.

Lázár állítólag követendő példának tartja, hogy Sonkodi Balázs még államtitkári kinevezése előtt eladta egészségügyi vállalkozását. Ez volt az oka annak, hogy a stratégiai ügyekért felelős államtitkár idei adóbevallásában a miniszterelnökségi fizetésén kívül 281 millió forint külön adózó jövedelmet vallott be. Giró-Szász András pedig tavaly, államtitkári kinevezésével egyidőben megvált a Strategopolis Kft.-ben lévő részesedésétől. A döntésben szerepet játszott, hogy a társaság számos kormányzati megrendelést nyert el.

A Miniszterelnökségen dolgozó helyettes államtitkárok vagyonnyilatkozata nem nyilvános, a céges adatbázisok szerint közülük ketten rendelkeznek gazdasági érdekeltséggel. Dömötör Csaba kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár egyedüli tulajdonosa a szaktanácsadással foglalkozó, tavaly 86 milliós árbevételt elérő Eikon Információ-Technológiai Kft-nek. Füleky Zsolt építésügyi helyettes államtitkár pedig egy kisebb, 6 milliós árbevételű építészeti cégben érdekelt.


Egyre kellemetlenebb

L. Simon Lászlóról még július végén derült ki, hogy a politikus nevét viselő, Agárdon működő borászat nem csupán palackozott borokat, hanem sárgabarackmagot is forgalmazott. A borászat erről a termékről azt állította, hogy rákellenes és méregtelenítő hatású. A barackmagot azonban tilos ehhez hasonló állításokkal reklámozni, a hatás ugyanis nem bizonyítható, a túlzott fogyasztás ráadásul rosszullétet is okozhat.

Amikor az RTL Klub Híradója az ügyről faggatta, L. Simon azt mondta: nincs köze a céghez, a társaság a feleségéé. A céges adatbázisok szerint a politikus többségi tulajdonos a borászatot és a mellette található panziót működtető Simon és Simon Kft.-ben. Feleségének az érdekeltsége év elején megszűnt a cégben. L. Simon idei vagyonnyilatkozatában az olvasható, hogy 57,77 százalékos részesedése van a társaságban.

A Simon és Simon Kft. nem először bukkan fel a hírekben. A Blikk korábban arról írt, hogy a vállalkozás néhány év alatt összesen 63 millió forintos állami támogatást kapott kisebb tételekben. Arról pedig a 444.hu számolt be, hogy a politikus érdekeltségei - a borászat és a panzió - közötti hét kilométeres mellékutat 800 millió forintból újítják fel. A Miniszterelnökség korábban mindezt nem tartotta összeférhetetlennek; legalábbis nyilvánosan nem kritizálta a döntéseket.

L. Simon László egyik munkatársa a keddi Népszabadságnak azt mondta: az államtitkár augusztus 20-ig szabadságát tölti, de Lázár kérését tudomásul vette, és amint hazaérkezik, megvizsgálja, hogy miként tudja megnyugtató módon teljesíteni. Vagyis valószínűleg megválik a cégtől.

A pozíciója egyelőre nincs veszélyben. Legalábbis erre utal, hogy Lázár múlt heti sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy államtitkár maradhat-e L. Simon László, azt felelte: „Természetesen megtartom”. Korábban azonban állítólag Orbán Viktor is felhívta L. Simont az ügyben, és magyarázatot kért a barackmagos kijelentéseire.