Lázár: megszűnik a letelepedési kötvény

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A kormány visszavonja a letelepedési kötvények rendszerét jelentette be Lázár János kancelláriaminiszter csütörtökön.


A bejelentés nem okoz komolyabb meglepetést: miközben a Jobbik a kötvényvásárlási program leállításához kötötte az alkotmány módosításának támogatását, a kabinet már korábban is jelezte, hogy hajlandó felülvizsgálni a sokat támadott gyakorlatot.

Az elmúlt napokban a kormány több tagja – köztük maga Orbán Viktor miniszterelnök is – elismerte: a kötvény vásárlásának lehetőségét azért vezették be, mert 2012-ben Magyarország az államcsőd szélére sodródott, mivel képtelen volt a kincstár a nemzetközi pénzpiacokról finanszírozni az államadósságot – vagyis nem kapott az állam hitelt a piaci szereplőktől. Ezt a helyzetet igyekeztek részben azzal orvosolni, hogy aki 300 ezer euró értékben vásárol ötéves magyar államkötvényt, az letelepedési engedélyhez jut Magyarországon. A lehetőség 2013-as bevezetése óta a Belügyminisztérium adatközlése szerint megközelítőleg 14 ezren vették a rendszert igénybe.
Az ellenzék részben azért támadta a kötvényeket, mert – szerintük – a Fideszhez kötődő offshore cégek nyerészkednek az üzleten. Emellett kiderült: bár több szervezet is átvilágítja – állítólag – a jelentkezőket, mégis kiderült, hogy elítélt bűnözők is jutottak így letelepedési kötvényhez.