Lázár: Megrendültünk a Fideszben a röszkei összecsapások miatt

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Nincs ok az örömre a képek láttán - mondta a Miniszterelnökség első embere. A kritikákat igaztalannak tartja. Bejelentette az állami cégek vezetőinek bérplafonját és rengeteg új kormányablakot.


Cikkünk folyamatosan frissül!

Nem tették boldoggá a Fidesz képviselőit azok a képsorok, amiket láttak tegnap – derült ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján. „Nincs ok az örömre, mert minden fideszes megrendítőnek tartja. Lehet azon vitatkozni, hogyan valósították meg a kedden életbe lépett új rendszert, de a sok európai blabla mellett ez az egyetlen hatékony eszköz”.

Lázár felidézte, hogy az illegális határátlépők száma a hétfői 9380-ról keddre 370-re csökkent. Szerinte jó lett volna, ha nincs szükség az új szabályokra, de így alakult. Azt ígérte, ha a migráció Románia vagy Horvátország felé terelődik, ezt a megoldás alkalmazzák ott is.

Szerinte szervezett akció folyik, csak néhány kilométeres sávban érkeznek az emberek. „A szerdai események is ezt mutatják, Röszkén is egy helyen összpontosult a tömeg”

Lázár megjegyezte, hogy a jól megszervezett akció áldozatai a menekültek. Azt azonban nem tudja eldönteni, hogy az embercsempész akció államilag szervezett-e, vagy sem. Ezzel Lázár a balkáni országokra utalt, amelyen keresztül érkeznek az emberek a magyar határra.


Hamis, álszent kritikák

Nem hagyta szó nélkül a Magyarországot kritizáló hangokat sem. Lázár szerint az országot kiközösítő, megbélyegző megjegyzések hangoztak el. „Ezek a megszólalók, politikusok sokszor hamis, álszent módon jártak el. Amikor Magyarország a schengeni határt védi, lehet, hogy nem hibátlan, de tiszteletet érdemel” – hangsúlyozta Lázár, akinek különösen az osztrák kancellár és a román kormányfő szavai estek rosszul. „Gyűlöletbeszédet folytatnak minden magyar ellen” - mondta. Szerinte az osztrák és román szomszédtól ez meggondolatlan tett volt.

Kitért arra, hogy az EU-ban többen azt vetik fel, hogy miért nem kért a kormány segítséget. Az uniós szabályok betartása 200 millió euróba került a magyar adófizetőknek. Ehhez képest csak 6,7 millió euróra számíthatunk az EU-tól – figyelmeztetett. Szerinte ezek után nem méltányos, hogy az uniós belügyminiszterek számon kérik, hogy miért nem kértük segítséget.

Felmerült kritikaként az is, ahogy a magyar hatóságok a gyerekekkel bánnak. Lázár szerint a képeken lehetett látni, hogy az emberek Röszkénél tegnap a gyerekeket, nőket vettek maguk elé, így indultak a határzár felé. A rendőrség szerinte mindent megtett, hogy ezt kezelje. „A kormány nem akarja azt a látszatot kelteni, hogy őket ez nem érinti meg” - mondta.

Nem indul a vizsgálat a Röszkén történt az újságírók bántalmazása miatt. De lesz értékelés arról, hogy működött a határzár. Tudna mesélni, hogy azon a péntek estén amikor a Keletinél és az autópályáknál kellett megszüntetni a közlekedési káoszt, hány államtitkárt lehetett elérni. Szerinte a rendőrök teljesítményével elégedettek a lakosok, ő ezt tapasztalta. Ez nem biztos, hogy az ausztrál tévéstáb véleményével is egybeesik - jelentette ki.


Gyorsul az ügyintézés

A keddi kormányülés is a migrációs válságról szólt. De néhány más üggyel is foglalkoztak. „Ha a kormány nem csinálna semmit, minden jól menne” - idézett egy nép bölcsességet Lázár János. Ehhez képest egy bürokráciacsökkentési tervet kezdtek tárgyalni kedden – viccelődött a miniszter. Nem véletlen a miniszter jó kedve, korábban több hiábavaló kísérlet is történt a bürokrácia csökkentésére.

A részletekről elárulta, hogy idén 250 kormányablak nyílik a gyors ügyintézés érdekében. Így 197 járási központban lesz legalább egy kormányablak. Ezek nagy ügyintézési központok lesznek. Azt mondta: 2000 ügyben fordulhatnak az emberek az államhoz, több mint 400-at itt már el lehet intézni.

A kormány 107 törvény módosításáról szóló előterjesztést nyújt be a jövő héten annak érdekében, hogy rövidebb legyen az ügyintézés. A cél, hogy bármilyen ügyről van szó, maximum hatvan napon belül elintézzék az ügyet. Problémának tartja, hogy 40 százalékban a másodfokon eljáró hivatal új eljárást rendel el. Egymillió olyan ügy van, amit 60 napon túl intéz el az állam. Ez nagy kormányzati belső konfliktust eredményez, de a kormány ezt jóváhagyta - tette hozzá.

Mint elmondta, 389 ezer ember nyilvánított véleményt arról, hogy az ügyintézési díj elég magas, ezért a számítások szerint 10 milliárd forinttal csökkenteni fogják az ebből származó bevételt. Példaként említette, hogy az erkölcsi bizonyítványból is sok bevétel jön be.


Mellékszereplőnek se tartja magát Lázár

Több újságíró is kérdezte Lázárt a jövőjéről. Rogán Antal kabinetfőnöki kinevezése miatt néhány sajtóértesülés szerint Lázár fontolgatja a lemondást. “Minden politikai szappanopera fontos, de a menekültkérdés a legfontosabb” - mondta erre Lázár. Hozzátette: a röszkei események miatt nem a saját személyes sorsával foglalkozik, nem ez a volt a fő témája a Fidesz frakció tegnapi ülésének sem.

Orbán a frakcióülésen bejelentette, hogy szüksége van a kormányzati munkában Rogán Antalra. “Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy Rogán Antal sikeres legyen”, jelentette ki Lázár. Szerinte a miniszterelnök kompetenciája, kit nevez ki, kit kér fel egy posztra. Orbán dönt a kormány összetételéről.

Hogy ennek mi a technikája, milyen kompetenciája lesz Rogánnak, erről hétfőn tájékoztatja Lázárt a kormányfő. A döntés joga Orbáné, ő ebben még csak nem is mellékszereplő. Nem tartozik azon vezetők közé, „akik minden reggel azzal kelnek, hogy lemondanak”, neki a munkája az első, nem a személyes politikai jövője, közölte.

Ha a véleményét kérdi Orbán, ő erre azt tudja felelni: neki kell politikai és jogi felelősséget vállalni az alatta működő szervezetért. Ő azt szeretné, hogy az alá tartozó hivatal elszámoltatható, átlátható legyen, mondta.


Giró-Szász kiszállt a szállodából

Egy újságíró megkérdezte, hogy az államtitkárok megváltak-e már üzletrészeiktől. Erre Lázár szólította fel a miniszterelnökségi államtitkárokat. Giró-Szászt kérdezte, ő ezt felelte: eladta a szállodás érdekeltségét. Kisebbségi részvénytulajdonlás volt, nem adott beleszólási jogot a társaságba. Lázár hozzátette, hogy mindenkinek rendeznie kell a helyzetét.