Lázár: még idén kivezethetik a letelepedési kötvényt

-

Pharaon ügyében szabályosan járt el az elhárítás és a bevándorlási hivatal - mondta a miniszter.


Még idén kivezethetik a letelepedési kötvényt - mondta Lázár János. Arra a kérdésre, hogy szavaznának-e újra az alaptörvény-módosításról a letelepedési kötvény kivezetése után, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: "ez nem óvoda", és Brüsszelben még decemberben döntés várható menekültkérdésben, amelyben "egyelőre nem nekünk áll a zászló".

Lázár szerint az ország hitelezésének kérdését nem kell összekötni a bevándorlással, és a letelepedési kötvényhez kapcsolódó tartózkodási engedélyeket szigorúan ellenőrzik.


A Jobbikot kereste meg a követség?

Ghaith Pharaon ügyéről Lázár azt mondta: a hírszerzést felügyelő miniszterként részt vett a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésén, és meghallgatta a hírszerzési és elhárítási szervezetek jelentését. Pharaon 2014 októberében 2 alkalommal is kért vízumot. A vízumkérelemhez mellékelt személyi dokumentumokban szereplő születési adat nem volt azonos a körözésben szereplővel, a beazonosításhoz pedig az Alkotmányvédelmi Hivatal az Egyesült Államok illetékes hatóságaihoz fordult ujjlenyomatokat kérve.

Kérték azt is, hogy az amerikaiak a körözésükbe vegyék fel azt a születési dátumot, amely a magyarországi beadványokban szerepelt, de ezt máig nem tették meg - mondta Lázár. A kapott ujjlenyomatok beazonosításra alkalmatlanok voltak, az ismételt kérésre még nem kaptak újabbakat.

A miniszter szerint az ülésen tisztázták, hogy Pharaon szabályosan lépett be Magyarországra, a magyar hatóságok - a bevándorlási hivatal és az elhárítás - jogszabályszerűen járt el. Ez nem zárja ki azt, hogy ez a személy ne lenne azonos azzal, akit keresnek, de nem is erősíti meg - mondta. Szerint az amerikai hatóságok is láthatták Pharaon azon kérését, hogy beléphessen a schengeni területre, Németország pedig azt nyilatkozta, hogy érdekeivel ez nem ellentétes.

Miért a Jobbikhoz fordult az amerikai nagykövetség egy parlamenti felszólalást kérve az ügyben, és miért nem a Belügyminisztertől kérte a letartóztatását? - mondta. A miniszter Gyöngyösi Márton hétfői parlamenti felszólalására utalt, és szerinte a Jobbik képviselője tisztában volt azzal, hogy az amerikai nagykövet mit mondott a belügyminiszternek.


Heten vannak

A miniszter szerint a Terrorelhárítási Központ a Magyar Nemzeti Arcvonal minden lépését kontroll alatt tartotta. Megjegyezte: a szervezetnek jelenleg hét tagja van.