Lázár máris letudott 550 milliárdot a 700 milliárdos EU-s zárolásból

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

A 700 milliárdos számot is a kormány mondta, még tegnap, de ma Lázár János finomított, miszerint a keret nagy részét már kifizette az EU, azon nincs mit felfüggeszteni. Brüsszel 6 projektet kifogásolt. Azt, hogy pontosan melyek ezek, még nem tudni. A miniszter szerint a pénz nem veszik el, a kifogások egy részét elfogadják. Igaz, a felfüggesztés indoka éppen az volt, hogy a kormány nem tett eleget a brüsszeli ajánlásoknak.


„Súlyos, rendszerszintű gyengeségek” miatt függesztette fel az Európai Bizottság a gazdaságfejlesztési operatív programot - közölte a testület regionális politikáért felelős szóvivője, Jakub Adamowicz. A bizottság tavaly májusban tartott ellenőrzést, 451 millió euró értékű projekt finanszírozását szakította meg szeptemberben. Miután a kormány „nem hajtott végre kiigazító intézkedéseket”, ezért most fel is függesztette a kifizetéseket.

Adamowicz hangsúlyozta, büntetésről nincs szó, a menet a szokásos eljárás része, most a kormányon a sor, hogy reagáljon és „megtegye a kiigazító lépéseket.”


A birtokunkba került brüsszeli határozat szerint a tavaly októberben küldött egy levelet, amelyben a kifizetés felfüggesztését már lebegteti, „az irányítási és kontrollrendszer működésben feltárt súlyos hiányosságok miatt.” A pályázatok értékelői a pályázatok költségvetésének értékelésekor nem voltak elég körültekintők, a pályázatok egy része túlárazott volt. Az Index emellett úgy tudja, Brüsszel kifogásolta azt is, hogy nem mindig a legjobb ajánlatot benyújtó pályázó nyert, csak 2010 utáni ügyeket kifogásoltak.


Lázár János szerint nem 700, legfeljebb 150 milliárd forint kifizetését függesztette fel az Európai Unió. A keret többi részét ugyanis már kifizették. (Más kérdés az úgynevezett „korrekció” kérdése, az vonatkozhat az egész 700 milliárdra, de ez egyértelműen még nem tisztázódott. A korrekció a támogatás visszafizetendő része, amit a tagállam később elkölthet másra, ha nem fut ki a hétéves uniós pénzügyi ciklusból.)

Az unió 53 projektet vizsgált, ebből „hatot állított pellengérre” - mondta Lázár. Ez szerinte jó arány. Azt, hogy pontosan melyek ezek, még nem tudni. A sajtótájékoztatón Lázár János Csepreghy Nándor helyettes államtitkárhoz irányított minket. Péntekre ígérték a listát. Azt sem világos, hogy a hat projekt mennyibe került. Lázár csak azt mondta, a vizsgált 53 beruházás értéke 44 milliárd forint.

Lázár szerint azt kifogásolja a bizottság, amit 2007-13 között tucatnyi alkalommal jóváhagyott, a hibát hét évig nem vette észre.


Az Európai Bizottság szigorú mércével méri Magyarországot, ami örömteli.

Lázár János beszélt arról is, megvizsgálják, mi a valóságalapja annak, hogy itt túlárazott pályázatokról van szó. Sok esetben már megvalósult a beruházás. Szerinte amúgy nem rendszerszintű problémái vannak az EU-nak, hanem konkrét kifogásai.

A kormány „megfontolja a testület véleményét, levonja a tanulságokat”, de pénz nem veszik el. „Bármilyen összeg legyen a tárgyalás végén, az jóváírható idén. Vannak pályázatok a tartaléklistán, de új pályázatra is ki lehet fizetni” - mondta Lázár. A következő kifizetési ciklusban változnak a szabályok, Lázár többszöri kérdésre is azt mondta, a régi metódust kifogásolta az EU.