Lázárt irritálja az Egyesült Államok kritikája, de elviseli

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Irritáló, hogy idejön egy diplomata, és megmondja, hogyan éljünk. Ezt Lázár János mondta Colleen Bell amerikai nagykövet beszédére reagálva. A sajtótájékoztatón Lázár nem akarta kommentálni lapunk cikkét, amely szerint a Fidesz elnökségében is szóba kerültek kormánykritikus megjegyzései. Az osztrákokat hipokritáknak, az Európai Uniót impotensnek nevezte. Új dohányipari adót jelentett be.


Keményen visszaszólt Colleen Bell amerikai nagykövetnek csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János miniszterelnökségi miniszter.

Lázár szerint hiába hívta fel a figyelmet az amerikai nagykövet a bevándorlás fontosságára, Magyarország továbbra sem akar befogadni senkit. Megértjük, ha ez az USA meggyőződése, de Magyarország az EU, nem pedig az USA tagállama – mondta a politikus. A NATO keretében azonban továbbra is együttműködik az ország az Egyesült Államokkal.

A nagykövet által felvetett témákat korábban a kormány megvitatta az EU-val. Ennek nyomán módosul az egyházi törvény, lesz új közbeszerzési törvény. A kormány kevésbé fogékony olyan ország kritikájára, amely nem tagja az EU-nak, ez beavatkozás a magyar belügyekbe. A paksi bővítésről azt mondta, minden olyan adatot nyilvánosságra hoznak, amelyet az USA is nyilvánosságra hoz hasonló esetekben.

Később újságírói kérdésekre válaszolva azt mondta: „irritáló, hogy idejön egy diplomata, és megmondja, hogy éljünk”. De jól viseljük, mert jó vendéglátók vagyunk. Észre kéne vennie az Egyesült Államoknak, hogy ez beavatkozás a belpolitikába – tette hozzá.


Nem szereti a szappanoperákat

Több újságíró kérdezte Lázárt a VS.hu szerdai cikkéről. Eszerint a Fidesz elnökségében is téma volt, hogy Lázár János miért tesz ironikus-cinikus megjegyzéseket a pártra és vezetőire, köztük Orbán Viktorra is.

A politikus azt mondta, nem olvasta a cikket, nem tartozik a szappanopera-kedvelők közé. „Politikai párton belüli lökdösődésre nincs ideje”, nem ehhez hasonló „disputákkal vacakolja el az idejét”, helyette a munkáját akarja végezni. Nem járt olyan elnökségi ülésen, ahol a személye lett volna napirendi pont, erről Kövér Lászlót és Orbánt Viktort kéne megkérdezni.

Nem gondolja, hogy az ő személyes megítélése tartaná lázban az országot, szerinte ez az újságírókon kívül senkit nem érdekel. Többször elmondta, hogy nincs személyes vitája senkivel. Amikor Tarlós István főpolgármesterrel üzengetnek egymásnak, akkor is konkrét ügyekről van szó. Próbálja dinamizálni a működését, ebből konfliktusok adódnak.


Impotens az EU

A politikus hosszan beszélt arról, hogy a kormány továbbra is fontosnak tartja a bevándorlás elleni fellépést. Szerinte, ami az EU-ban történik, „az tökéletes impotencia”, az EU semmilyen választ nem tud adni a menekülthelyzet kezelésére. Egy mondatot idézett a múlt vasárnapi uniós csúcson elfogadott dokumentumból, amely az impotenciát bizonyítja: eszerint kapcsolattartók segítik a jövőben az információcserét a Balkánon a menekültügyben.


Nem fogadunk vissza senkit

Egyetlen illegális bevándorlót sem engednek át az ország területén a jövőben. A kormány nem tervezi, hogy átveszi azokat, akiket vissza akarnak toloncolni Magyarországra Németországból vagy akár Dániából. Ezt azzal indokolta, hogy ezek az emberek nem Magyarországon léptek be először az EU területére, hanem Görögországban.


Hipokriták az osztrákok

Lázár kitért arra is, hogy Ausztria kerítés építését tervezi a szlovén határon. Dicsérte az osztrák nyelvi leleményt, hogy kerítés helyett azt mondták, „kapuk épülnek hosszú szárnyakkal”. Többször is élcelődött azon, hogy az osztrák politikusok mindent elkövetnek, hogy ne kelljen kimondaniuk a kerítés szót. Hipokrita álláspontnak nevezte, hogy korábban az osztrák kormány bírálta a magyar kormány által épített kerítést.


Új dohányipari adó jön

Új dohányipari különadó bevezetését javasolja a kormány, az egészségre különösen káros dohánytípusokat szálanként négy forint adóteherrel sújtanák. A kormány minden eszközzel próbálja növelni a dohányipar terheit, hogy csökkentse a dohányzást Magyarországon. Az adót 2016 január 1-jétől vezetnék be.


A multik jól lobbiztak

Arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság elmarasztalta Magyarországot az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kapcsolatban. Emiatt 23 milliárd forinttól esik el a magyar költségvetés, és vissza kell térni a korábbi rendszerre, amelynek alapján csak minimális díjat kell fizetniük az érintett piaci szereplőknek.

Brüsszel jól képviselte a multinacionális cégek érdekeit, az Európai Bizottság megvédte ezeket a cégeket – mondta Lázár. A kormány megvizsgálja, hogy más EU-s tagállamokban milyen formában vonják be az arányosabb közteherviselésbe a nagyobb áruházláncokat.


Fák a Nyugati mögött

Lázár szerint a „Liget 2” nevű terv keretében rehabilitálnák a Nyugati pályaudvar és a Városliget közötti területet. A miniszter azt javasolja, hogy a kormány döntsön a pályaudvar teljes rekonstrukciójáról, a MÁV pedig nyilvánítsa a Nyugati mögötti területet zöld területté, ahová több tízezer fát ültethetnének. Szerinte ezzel a VI. kerület zöld területei is nőhetnek.

Bejelentette, hogy ötletpályázatot írnak ki egy Csontváry-múzeumra.