Lázár-magyarázat, miért ejtették az ETO Park hitelének vizsgálatát

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az ETO Park hitelét kétszer is vizsgálta a Kehi, de csak 2015-ben tett feljelentést.


Az MFB 2005-ben kötött szerződést az ETO Parkkal, majd 2008-ban az összeget megemelte 17 milliárdra. Mindkét szerződéskötést vizsgálta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), csak eltérő időpontban. 2011-ben még csak a 2005-öst. Hogy pontosan miért csak azt, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szavaiból visszakérdezés után sem derült ki. Az viszont igen, hogy a 2008-as módosítás vizsgálatára ő adott utasítást, ami után már feljelentést is tett a Kehi. Ő csak ezért tud felelősséget vállalni –mondta.


A 2005-ös szerződésnél a Kehi csak szabálytalanságot talált, bűncselekmény gyanúját nem. Az MFB-t a szerződési feltételek módosítására kérte, amit az MFB meg is tett. Az volt a cél, hogy a hitelösszeg ne vesszen oda, mert egy szálloda vagy egy üres stadion nem sokat ér – fejtegette a miniszter.

Lázár János hangsúlyozta, a Kehi nem lezárta az első vizsgálatot, csak megszakította azt. Akkor indult az új vizsgálat, amikor az ETO nem tudott fizetni. Az üzleti stratégia tarthatatlansága miatt tett büntetőfeljelentést az ügyben a Kehi elnöke.

Lázár nem érti, miért emelték meg a hitel összegét, illetve miért nem vonták vissza az egészet még 2008-ban. Szerinte érdemes lenne a banktitkot feloldani, hogy a lépések világosabbak legyenek.

Többször is kenőpénzt emlegetett. Például:


Azzal áltatták az MFB-t, hogy a stadion mindig tele lesz. Ezt miért hitték el? Kenőpénzt kaptak, vagy ez volt a meggyőződésük?

Lázár János beszélt arról is, Medgyessy Péter alatt a földművelésügyi tárca „6 milliárdot kockáztatott brókercégeknél, a Miniszterelnöki Hivatal pedig 4 milliárdot. Bajnai Gordon ideje alatt csak a MEH tartott 35 milliárdot brókercégeknél. Gyurcsány Ferenc sportminiszterként 900 millió forint baráti támogatást adott a Quaestornak.”

A mostani kormány minisztereinek felelősségét nem vizsgálják. A belügyminiszter Lázár szerint nem felelős az önkormányzatok elúszott pénzéért –, az érintett 22 önkormányzat több mint 10 milliárddal ragadt bent, a lista jövő hétre jön –, a külügyminisztérium pedig hozzájutott a 3,8 milliárdos állampapír-állományhoz. Az MNB felelősségét a kormány nem vizsgálhatja, Lázár inkább azt furcsállja, hogy a korábbi felügyeletvezetőknek miért nem tűnt fel semmi.

A Földművelésügyi Minisztérium cége viszont bukott 410 milliót. Fazekas azért nem felelős, mert ő megtiltotta, hogy ott tartsanak pénzt. Az a felelős, aki ezt nem tartott be – mondta Lázár a VS.hu kérdésére.


Miért csak a Quastorosoknak fizet az állam?

Mert csak ez volt piramisjáték – érvelt Lázár. Szerinte a Buda-Cashnél a lefoglalt vagyon fedezi a kárt.


Szerdán a karcagi Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-ről derült ki, hogy az ügyfelek nem jutnak a befektetésükhöz. Azt még nem tudni, hogy 3-4 vagy 20 milliárd-e a kár. Lázár János azt mondta, a kormány jövő héten foglalkozik ezzel az üggyel, a részleteket nem ismeri.