Lázár: le kellene mondania az elítélt fideszes polgármesternek

-

A Miniszterelnökséget vezető miniszter több mindenben igazat adott egy hozzá kérdést intéző MSZP-s képviselőnek. Lázár megígérte Harangozó Tamásnak, hogy elérik: lemondjon önkormányzati elnökségétől a letöltendőre ítélt - majd újraválasztott - szekszárdi romavezető. Egy szintén elítélt fideszes polgármester ügyében a tárcának nincs mozgástere, de Lázár véleménye szerint neki is le kellene mondania -írja a hvg.hu.


Harangozó azoknak a fideszes, illetve Fidesz-közeli önkormányzati vezetőknek az ügyében tett fel kérdést, akiket a közelmúltban elítélt a bíróság, mégis zavartalanul folytatják politikai pályafutásukat.


Ilyen volt a szekszárdi roma önkormányzat Lungo Drom-os elnökének ügye, Sárközi János Józsefet ugyanis befolyással üzérkedés miatt 1 év 8 hónap letöltendő börtönre ítélte jogerősen a bíróság. Az ügyben bebizonyosodott, hogy a romavezető önkormányzati szükséglakások kiutalásával élt vissza. Bár az ítélet megszületett, március elején Sárközit megerősítette tisztségében a szekszárdi testület, a megyei kormányhivatal pedig nem tett semmit az ügyben - hangzott el a szocialista politikus felszólalásában.


A másik Pusztaföldvár fideszes polgármesterének ügye. Baranyi Istvánt pénzbírságra egy túlárazott községi beruházás kapcsán, és bár ő azt mondta, hogy ő már az elsőfokú ítélet után lemondott volna a város vezetéséről, de a kormányhivatal vezetője arra biztatta, hogy maradjon - idézte fel Harangozó. Az MSZP-s képviselő azt kérdezte Lázártól, aki személyesen felel az önkormányzatok törvényes működéséért, hogy „meddig falaznak még a fideszes és Fidesz-szövetséges bűnözőknek".


Lázár János válaszában azt mondta, Harangozónak jó néhány kérdésben igaza van. Amint a Miniszterelnökséghez megérkeznek a Sárközi elítélésével és újraválasztásával kapcsolatos iratok, közigazgatási eljárás keretében intézkednek a képviselői és az elnöki mandátumai megszüntetéséről. A pusztaföldvári eset azonban bonyolultabb, mert ott nem letöltendőre, hanem pénzbírságra ítélték a polgármestert, és a törvény szerint a kormányhivatal csak szabadságvesztés esetében léphet közbe. Lázár ugyanakkor meg fogja vizsgálni, hogy tárcájának milyen törvényes lehetősége van a beavatkozása. A miniszter véleménye, hogy a pénzbírsággal sújtott Baranyi méltatlanná vált hivatal betöltésére, és le kellene mondania.