Lázár: jönnek az egyforma cigisdobozok

Fotó: MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

Már lényegében csak a cigarettásdobozokon lehet cigarettát reklámozni, de ennek is vége. És Lázár János szerint a kormánynak vannak még ötletei a dohányzás visszaszorítására.


A kormány tervei szerint már ősszel a parlament elé kerül az a javaslat, amely külföldi minták alapján bevezeti az egyforma cigarettásdobozokat – jelentette be szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár szerint ez a dohányzás visszaszorításáért folytatott harc következő lépése. Ma már csak a dobozokon lehet cigarettát reklámozni, az ausztrál példa alapján bevezetett intézkedés ennek vetne véget – mondta Lázár, aki szerint ez megszüntetné a trafikok biztonsági fóliázásának problémáját is.

Az elsőként Ausztráliában bevezetett plain packaging lényege, hogy minden cigarettásdoboz egyforma, azon csak a dohányzás veszélyeire figyelmeztető feliratok és képek a hangsúlyosak, a márkanév csak kisebb betűvel szerepel. Itt láthat róluk képeket, csak erős gyomrúak kattintsanak. Lázár csütörtökön azt mondta: még a betűtípus is egyforma lesz, szándéka szerint minél kisebb, annál jobb. A miniszter azt is mondta: ez még nem az utolsó lépés, a kormánynak vannak még tervei a dohányzás ellen, amelyek minden bizonnyal nem fognak tetszeni a dohánygyáraknak.

Lázár János a Philip Morris dohánymulti ellenkampányának tud be minden, a kormány intézkedéseivel kapcsolatos vitát, így a trafikellátó, vagyis a dohányipari nagykereskedő kijelölését érintő kritikákat is. A miniszter szerint a Philip Morris nem is tagadja, hogy Brüsszelben is „feljelentette” a kormányt, ami érthető is, hiszen a dohányzásellenes intézkedések sértik az érdekeit.