Lázár Jánosnak nincs ujjlenyomata

Forrás: AFP / PAUL J. RICHARDS

-

Ghaith Pharaon, az FBI által körözött szaúdi üzletember Magyarországi tartózkodása kapcsán derült ki: Lázár Jánosnak nincs ujjlenyomata, útlevelét is évente kell meghosszabbítania.


Egyre zavarosabb a kormányzati kommunikáció Ghaith Pharaon ügyében. Az FBI és az Interpol által is keresett üzletember – akit egyebek mellett terrorizmus pénzelésével vádolnak – minden probléma nélkül kapott magyar vízumot két éve, üzletelt a kormánnyal és a miniszterelnök környezetével, sőt még Orbán Viktor szomszédságában is vásárolt ingatlant az egyik érdekeltsége. Sőt a vízum mellett még tartózkodási engedélyt is kért és kapott Pharaon. Utóbbihoz azonban már fénykép és ujjlenyomat is kell – ezért különösen furcsa, hogy miért nem sikerült a magyar hatóságoknak azonosítani az üzletembert, noha az amerikai társszervek elküldték a birtokukban lévő ujjlenyomatokat Pharaontól.

Lázár János kancelláriát vezető miniszter csütörtökön rejtélyesen közölte: „Az, hogy van-e ujjlenyomat, vagy nincs, az nemcsak attól függ, hogy vettek-e tőle, hanem hogy van-e neki." Ennél többet erről nem volt hajlandó elárulni, de azt elmondta: tőle nem lehet ujjlenyomatot venni, ezért csak egy évre kap útlevelet, amelyet aztán folyamatosan meg kell újítania.

Lázár azt nem árulta el: miért nincs ujjlenyomata, viszont azt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala is megerősítette, hogy kimutatásuk szerint az útlevél-kérelmezők 0,8 százalékánál nem lehet ujjlenyomatot rögzíteni. Ennek több oka is lehet – természetesen az amputáción kívül. Jelenleg két olyan betegséget ismernek a világon, amelynek eredményeként a páciensnek nincs egyedileg azonosítható ujjlenyomata. Az egyik betegség a Naegeli-szindróma, amely pigmentációs zavarokkal, a tenyér és a talp túlzott elszarusodásával, fogfejlődési problémákkal és gyakran a verejtékezés hiányával jár. A másik a dermatopathia pigmentosa reticularis (DPR), amelynek fő tünete a bőr hálózatos rajzolatú elszíneződése, ebben a kórképben nem mindegyik betegnél fordul elő ujjlenyomathiány.